2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozifilmmel emlékeztek a nankingi mészárlásra

2007. július 9. 16:00

Kínában a nankingi mészárlásról készült amerikai játékfilm országos bemutatójával és iskolások gyertyás virrasztásával emlékeztek meg a Japánnal vívott háború kitörésének 70. évfordulójáról.

A Kína háborús fővárosának nevét viselő film témája a város 1937. december 13-i japán megszállása és az akkor elkövetett kegyetlenségek. A hollywoodi alkotás napra pontosan 70 évvel azután került a kínai mozikba, hogy az 1937. július 7-én a Marco Polo híd elleni japán támadással megkezdődött a háború. A nankingi hídnál lezajlott összecsapás emlékére szervezték egy csoport pekingi iskolást gyertyás virrasztását is.

A mészárlások egyik túlélője beszélt a film előtt

A kínai sajtó visszafogottan kezelte az emléknapot, abban a szellemben, hogy elkerülje a Japán-ellenes érzelmek újbóli felszítását. "Nem azért kell tükörként előttünk állnia a történelemnek, hogy a gyűlölet állandósítására szolgáljon, hanem hogy ne ismétlődhessenek meg újra a történelmi tragédiák" - írta a Zsenmin Zsipao (Néplap), a Kínai Kommunista Párt központi újságja. A pekingi japán nagykövetség elé mindenesetre rendőrségi csapatszállító járműveket vezényeltek ki, nyilvánvalóan azért, hogy elejét vegyék a tüntetéseknek.

Kínai adatok szerint 300 ezer civilt mészároltak le a Kínát 1931 óta megszálló japán katonák Nanking elfoglalásakor. A háborús bűnöket vizsgáló szövetséges törvényszék 1948-ban 142 ezer ember meggyilkolását állapította meg. Egyes japán történészek viszont legföljebb 20 ezerre teszik a Nankingban meghalt civil és egyenruhás kínai áldozatok számát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár