2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százezer dokumentum árnyalja a második világháborús japán bűnöket

2007. február 23. 13:15

A távol-keleti vérengzések iránt azonban csak az elmúlt időben nőtt meg az érdeklődés. Ezt nehezíti, hogy a dokumentumok nagy részét megsemmisítették.

Növekvő érdeklődés

Az Egyesült Államok közvéleményét mindig is érdekelték az Európában elkövetett háborús bűnök, legyen szó az utolsó még élő náci elleni vadászatról, az elrabolt műtárgyakért nyújtott kárpótlásról, vagy az egyes kormányok bűnrészességéről a Németország és szövetségesei által elkövetett emberiség elleni bűntettekben.

A japán háborús bűnök - biológiai hadviselés, embereken végzett kísérletek és tömeggyilkosságok - azonban nem keltettek akkora érdeklődést a háború óta eltelt hat évtizedben, bár Iris Chang "The Rape of Nanking - The Forgotten Holocaust of World War II" (Nanking megerőszakolása - a második világháború elfeledett holokausztja) című könyvének megjelenése végre felkeltette a közvélemény figyelmét.

Amikor 1998-ban az amerikai Kongresszus bizottságot hozott létre a második világháborúban elkövetett háborús bűnökről szóló akták összegyűjtéséről és nyilvánosságra hozataláról, a törvényjavaslat egyértelműen a náci háborús bűnökre utalt. 2000-ben egy új törvényjavaslat már kiterjesztette a bizottság munkáját a Japán által elkövetett háborús bűnökre is. 1999 óta a munkacsoport nyolc millió oldalnyi korábban titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra a náci bűntettekről. Most azonban végre sor került a japán háborús bűnöket felfedő 100 ezer oldal közzétételére is. (A dokumentumok publikálásával egy időben megjelenik egy könyv is, amely esszéket tartalmaz a japán háborús bűnök kutatásáról).

Az anyagok vizsgálata azonban több kérdést is felvet. Néhány kutató azt szeretné tudni, hogy az Egyesült Államok megőrzött-e olyan iratokat, amelyek a japán háborús bűnösök megmentésében játszott szerepét bizonyítják.

Mások azt kérdezik, miért adta vissza az USA a háború után Japánnak a már megszerzett bizonyítékokat. A munkacsoport azt reméli, hogy az anyagok választ adnak a felvetődött kérdésekre. Először is azt hangsúlyozták, hogy a japán háborús bűnöket tartalmazó dokumentumok titkosságát már feloldották, de azok több helyen, szétszórva találhatók.

A kutatók azt remélik, hogy az újonnan nyilvánosságra hozott iratok sok vitatott kérdésre választ adhatnak, különös tekintettel Japán hírhedt 731. egységére, amely biológiai hadviseléssel kísérletezett és a kóros lehűlés hatásait tanulmányozta élő embereken, valamint élveboncolásokat végzett. A 731. egység parancsnoka, Ishii Shiro tábornok, megmenekült a kivégzéstől, mert valószínűleg alkut kötött az amerikai hatóságokkal, hogy kiadja nekik az általa összegyűjtött adatokat. Daqing Yang, a George Washington Egyetem történelemprofesszora szerint az Ishii tábornokkal kötött alkut és az általa átadott adatokat még ma is részben homály fedi. A dokumentumokkal foglalkozó munkacsoport szerint a most nyilvánosságra kerülő akták között nem szerepelnek a 731. egységre vonatkozó adatok, mivel azok titkosítását már korábban feloldották. "A dokumentumok vizsgálatánál hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a történészek, kutatók és más érdekelt csoportok még nem aknázták ki az Állami Levéltárban a japán háborús bűntettekről rendelkezésre álló iratokban rejlő lehetőségeket" - mondja Edward Drea hadtörténész. A 731. egységgel kapcsolatos dokumentumokat a kongresszusi könyvtárban őrzik. "Sok japán értelmiségi azt hiszi, hogy az Egyesült Államokban még rengeteg titkosított anyag található. Valójában azonban nem találtunk ilyen anyagokat. Az Ishii dokumentumok nagy része már nyilvános, csak éppen nem egy helyen található.
A tudósok szerint ezek az anyagok teljesebb képet festenek majd a csendes-óceáni hadszíntéren folytatott háborúról. "Óriási szakadék tátong az európai és az ázsiai hadszíntérről szerzett ismereteink között. Ha ezt a szakadékot meg tudnánk tölteni elsődleges forrásanyaggal, nem csak találgatásokra és spekulációkra kellene hagyatkoznunk, az nagy előrelépés lenne" - mondja Carol Gluck, a történelemtudományok professzora a Columbia Egyetemen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár