2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Sómúmiát találtak Iránban

2007. június 26. 17:00

Párthia bukása után nem sokkal, az i.sz. 3. században egy Északnyugat-Iránban dolgozó sómunkás egy kőomlásban vesztette életét.

A felfedezés egy véletlen következménye: a mumifikált testet az esőzések hozták napvilágra. A só teljesen kiszárította a munkás maradványait, így egy nagyon ritkának számító, természetes múmiát találtak - áll a jelentésben. A Zanjan tartománybeli Chehr Abadban azonban mindez nem újdonság: ő a hatodik hasonló sóember.

A testet egyelőre nem távolítják el eredeti helyéről, mivel akkor a múmia komolyan károsodhatna, így a régészek most azt remélik, hogy azt az eredeti helyén is megőrizhetik majd.

Hasszán Fazeli Nasli, az Iráni Régészeti Kutatóközpont igazgatója szerint az viszont jelenleg is problémát okoz számukra, hogy az elmúlt 14 évben talált öt másik testet miként tartósítsák. A maradványokkal a kutatók bőr cipőket, egy bőr táskát, egy terrakotta lámpát és két ökörszarvat találtak, amelyekben olajat tartva a bányászok világíthattak a sötétben.

A perui jéghercegnő megtalálásával híressé vált Johan Reinhard a Discovery News-nak elmondta, hogy a természetes múmiákat a só, a jég és a mocsarak konzerválták. Közülük a legjobb állapotban a jégbefagyottak vannak, ahol szinte tökéletes állapotban tanulmányozhatók a múmiák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár