2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az európaiak előtt is irtották az Újvilág esőerdőit

2007. április 11. 12:30

Leszámolni a romantikus ábrándokkal

Piperno szerint, ha az európaiak nem irtották volna ki szinte az egész őslakos népességet, akkor a dél- és közép-amerikai erdők ma egyáltalán nem úgy néznének ki, mint ahogy ma ismerjük őket. `Nem tudjuk, mi lett volna, ha az európaiak 500 évvel ezelőtt nem jelentek volna meg, és nem pusztították volna el tragikus módon a dél- és közép-amerikai őslakos kultúrákat, hogyan fejlődtek volna, vagy maradtak volna fenn a meglévő mezőgazdasági módszerek a népsűrűség növekedésével és a viszonylag egyszerű erdőirtási technológiák (kőeszközök és tűz) mellett.

A trópusokról és más területekről származó régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy a történelem előtti időkben is kizsákmányolták a tengeri és egyéb természeti erőforrásokat. Ezenkívül a mai dél-amerikai őslakosok életét vizsgáló tanulmányokból is kiderül, hogy a rövid távú önérdek, a vadászat és egyéb megélhetési törekvések sokkal nagyobb súllyal esnek latba, mint a hosszú távú érdekek és a természeti erőforrások megóvása" - írja Piperno.

Piperno szerint a természeti erőforrások megóvására irányuló erőfeszítések kulcsa lehet, ha odafigyelünk a történelmi tanulságokra, nem tüntetjük fel romantikus színben a bennszülöttek és a környezet kapcsolatát. "A megmaradt erdőségek jobb megóvása és védelme érdekében értékelnünk kell az emberek régi és mostani viselkedést, törekvéseit és céljait. Sokkal alaposabban meg kell határoznunk, mit is jelent a megőrzés a mai őslakosok esetében, ... függetlenül attól, mennyire fenntarthatónak látszik az erőforrások használata."

Piperno úgy véli, a természetvédőknek meg kell barátkozniuk azzal a ténnyel, hogy a trópusi erdőket a múltban ugyanúgy irtották, mint ma, és arra kellene koncentrálniuk, hogy hatékony stratégiákat dolgozzanak ki a megmaradt erdők megóvására. "A történelem előtti idők embere is negatív hatással volt az őshonos növényzetre és állatvilágra. A trópusi területek biodiverzitásának csökkenése az emberi tevékenység hatására aligha új jelenség, de mi vagyunk az első társadalom, amelynek megvannak a szükséges eszközei, hogy tegyen is valamit a visszafordíthatatlan veszteségek ellen."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár