2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják Szálasi bunkerét

2002. július 14. 23:09

Kőszegen megtalálták a Szálasi-bunker eddig feltáratlan termének bejáratát. A bunkert a nagyközönség számára is látogathatóvá teszik, hasonlóan Hitler bajorországi Sasfészkéhez.

Nagy valószínűséggel megtalálták pénteken Kőszegen a Szálasi-bunker egyik feltáratlan, mintegy 50 négyzetméteres termének bejáratát. Az egy hónappal ezelőtt a Szabó-hegyen megkezdett kutatás eredményeképpen feltártak három aknát és egy kisebb, 25 négyzetméteres termet.

Itt a kutatók nagy meglepetésére ávósok 1958-as keltezésű falfirkákat hagytak maguk után. A feltárás célja, hogy a Szálasi-bunkert a nagyközönség számára is látogathatóvá tegyék, hasonlóan Hitler bajorországi berchtesgadeni Sasfészkéhez. A kutatást Bakay Kornél vezeti, támogatás hiányában helyi vállalkozók, az erdészet és tűzszerészek önzetlen segítségével. Remélik, hogy az eddig feltáratlan, nagyobb terem mellett megtalálták egy létezésében vitatott őrszoba bejáratát is. Szálasi Ferenc nemzetvezető a közeledő Vörös Hadsereg elől a nyugati gyepűre menekítette a nyilas államszerveket. Bunkerét 1944 novemberében kezdték el építeni, s 1945 februárjára lett készen tatabányai vájárok és helyi mesteremberek munkája nyomán. Szálasi és környezete Kőszeg és környékének lefoglalt épületeiben szállásolta el magát. A szövetséges gépek bombázásai elől húzódtak be a kemény palás kőzetben kiépített bunkerbe. 1945. március 27-én a nyilas vezér Németországba menekült, az itteni magyar csapatok, parancs szerint, az utolsó golyóig súlyos harcokban védték a bunker környékén kiépült védelmi körletet. A föld alatti termek egy részét feltehetőleg vagy a szovjet, vagy a visszavonuló magyar csapatok felrobbantották. A kommunista hatalomátvétel után a határ menti különleges övezetben felszámolták a hasonló jellegű építményeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár