2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdődött a Kodály-emlékév

2007. február 20. 19:00

Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnyitotta a Kodály Zoltán emlékére meghirdetett jubileumi évet Budapesten.

A jubileumi év védnöke Kodály Zoltán özvegye, Péczely Sarolta, az ünnepélyes megnyitón megjelent Göncz Kinga külügyminiszter is. A programsorozat keretében emlékhangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat rendeznek, lemezeket jelentetnek meg. Kodály Zoltán életműve áll az idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál középpontjában is.

Hiller István egy Kodály-gondolattal kezdte beszédét: Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, amit mi - Magyarország - adhatunk hozzá az európai kultúrához. Hangsúlyozta: a tárca, hazai kulturális közélet azt szeretné elérni, hogy Athéntől Sanghajig az idén a világon mindenütt emlékezzenek meg a zeneszerző-pedagógusról. Mint mondta, a zeneszerző munkássága "a legvilágosabb példa arra, hogy egy mű, egy kultúra nem önmagában létezik, hanem úgy, ha kapcsolódik a világ más részének kultúrájához".

Kodály szülővárosa, Kecskemét, a szaktárca és a Nemzeti Kulturális Alap együtt gondoskodik az események finanszírozásáról. Utalt arra, hogy március 19-étől látható a világhálón a jubileumi év kétnyelvű (magyar és angol) http://www.kodaly125.hu címen elérhető honlapja. A tervezett programokból:

  • A december 17-én záruló eseménysorozat keretében a Magyar Rádió a Hungaroton lemezkiadóval folytatja a megkezdett Kodály CD-sorozatot. Ezt a kiadást is több évre tervezik, mint a Bartók Új Sorozatot. A Magyar Rádió Kodály-honlapot is indít, amelyről zenei részleteket is le lehet tölteni.
  • A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, március 16-án a Nemzeti Filharmonikusok Kodály-hangversenyén a Budavári Te Deum mellett 20 magyar népdal hangzik el Kocsis Zoltán átiratában, ami ebben a változatban ősbemutatónak számít. A Budafoki Dohnányi Zenekar a Székelyfonót, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a Háry Jánost szólaltatja meg.
  • A Magyar Tudományos Akadémia zenetudományi kutatóintézete emlékkiállítást rendez a budai Várban. Az intézet végzi Kodály Zoltán magyar népzenei gyűjteményének digitalizálását.
  • Kecskemét tavaszi és nyári fesztiválprogramjának középpontjában is zeneszerző-zenepedagógus munkássága áll. Zombor Gábor polgármester bejelentette, hogy Kodály-örökség munkacsoportot hoztak létre, amelyről a honlapukon közölnek információkat. A városban készül fel július 20-tól a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezetésével a magyarországi és külföldi koncertekre.
  • "Serkenj fel, kegyes nép" címmel rendezik meg a Kárpát-medencei Kodály-vetélkedőt, amelynek díjkiosztó gálaestjét december 17-én szintén Kecskeméten tartják, ez lesz a jubileumi év záróeseménye.
  • A németországi magyar évad, az Ungarischer Akzent tavaszi programjában is több Kodály-est szerepel. Az Egyesült Államokban, az ohiói Columbus Egyetemen augusztus 3-tól nemzetközi Kodály-szimpóziumot rendeznek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár