2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Villámok nyomaiból következtetnek a múlt klímájára

2007. február 8. 08:45

az úgynevezett fulguritákból gyűjtenek mexikói kutatók információkat arra nézve, hogy létrejöttük idején milyen volt a klíma egy adott területen.

A Science című tudományos magazin internetes változata számolt be arról, hogy a Raffael Navarro-Gonzales vezette tudóscsoport a fulguritákba zárt gázbuborékokból gyűjtöttek információkat a vidék növényzetéről.

Egy, a líbiai sivatagból származó fulgurita vizsgálata során azonban a kutatóknak feltűntek azok a buborékok, amelyek a villám által megolvasztott homokból képződött kvarcüveg-csövecskékben telepedtek meg. A buborékokban széndioxidot és szénmonoxidot találtak.

Izotópos eljárással és a minták szénrészének vizsgálatával a vegyészek következtetéseket tudtak levonni arra nézve, hogy a villám becsapódásának idején milyen volt a vidék növényzete. A fulgurita korát 15 ezer évre becsülték a kutatók, - ezt egy vegyi eljárással határozták meg.

Következtetésük az volt, hogy a mai Egyiptom dél-nyugati területén olyan növényzet létezett, mint a mai Szahel - övezetben, amely ettől a vidéktől délre található. Ezzel megerősítést nyert, hogy az úgynevezett félszáraz klíma akkoriban az északi szélesség 24. fokáig terjedt, mára viszont a Szahara az északi szélesség 17. fokáig elfoglalt mindent. Ez pedig egy hatalmas terület elsivatagosodását jelenti.

A fulguriták egyébként ezen a vidéken a turisták kedvenc ajándéktárgyai közé tartoznak, formájuk és méretük igen változatos - olvasható a Science című amerikai tudományos hetilap online kiadásában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár