2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A leghíresebb adócsaló: 60 éve hunyt el Al Capone

2007. január 26. 16:00

Hatvan éve, 1947. január 25-én halt meg az a férfiú, aki új utakat nyitott az amerikai bűnözésben és kiérdemelte az első számú közellenség titulusát is: Al Capone.

Az igazi Sebhelyes arcú

`Nagyságát` mi sem mutatja jobban, mint hogy eme veszélyes `szakmában` ritka módon ágyban, párnák között érte természetes halál - bár az is igaz, hogy ekkor már túl volt pályafutása tetőpontján. Alakja világszerte ismert, gyakran feltűnik a különböző irodalmi és filmfeldolgozásokban.

Az amerikai eszménynek megfelelően selfmade man volt, legalul kezdte és saját erejéből jutott a csúcsra. 1899. január 17-én született New York szegénynegyedében, Brooklynban, szülei Nápolyból vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Alphonse a család kilenc csemetéje közül negyedikként látta meg a napvilágot. A tanuláshoz nem fűlött a foga, hat év után otthagyta az iskolát és egy Johnny Torrio nevű gengszter bandájához csatlakozott.

Gyorsan emelkedett a ranglétrán, "biztosítási" (valójában zsarolási) ügyekkel, bordélyházak ellenőrzésével foglalkozott. Egy ilyen intézményben szerezte csetepaté közben azt a vágást is, amely miatt a Sebhelyes arcú gúnynevet kapta. 1919-ben Torrio hívására érkezett Chicagóba, miután főnökét az ottani alvilág ura, Joseph Colosimo fogadta szolgálatába. Al Capone nagy napja 1920. január 16. után virradt fel: ekkor tiltották be ugyanis Amerikában az alkoholtartalmú italok gyártását, szállítását és forgalmazását. Mivel azonban a "szomjas" állampolgárok továbbra is igényt tartottak a napi betevőre, az igény kielégítését az alvilág vállalta magára.

A jobbára csak bordélyaival törődő Colosimo hamarosan gyilkosság áldozata lett, helyét a lehetőségeket felismerő és kihasználó Torrio és alvezére, Al Capone vette át. Hamarosan már ők uralták a piacot, a vetélytársak eltűntek: a bölcsek önként vonultak vissza, a kevésbé előrelátók ezt már nem tehették meg. A konkurens bandafőnököt például saját főhadiszállásán lőtték agyon ismeretlen tettesek; temetésén a legszebb, vérvörös rózsakoszorún "Altól" felirat díszelgett. Torrio 1925-ben, miután túlélt egy merényletet, a kórházból a börtönbe, majd Olaszországba vonult vissza, az ifjú Al Capone pedig Chicago teljhatalmú ura lett. Szabályszerűen megvette a városi közigazgatást, övé volt a szeszkereskedelem, a szerencsejáték és a prostitúció minden bevétele, vagyonát 100 millió akkori dollárra becsülték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár