2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben a perui Chan Chan prekolumbián város

2006. december 19. 11:00

December végén természeti katasztrófa pusztíthatja el az UNESCO veszélyeztetett műemlékeinek listáján is szereplő prekolumbián romokat.

Chan Chan, Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városa a perui La Libertad tartományban, Limától 570 km-re északra található. A közel 20 négyzetkilométer kiterjedésű várost a mocse civilizációt követő chimor (Chimú birodalom) civilizáció építette i.sz. 850 és 1470 között, és annak fővárosa volt egészen a XV. századi inka hódításig. Falai között nagyjából 30 ezer ember élhetett.

A hatalmas és sérülékeny terület 1986-ban került fel az UNESCO veszélyeztetett helyszíneinek listájára, majd még ugyanebben az évben világörökséggé vált. A vályogból és agyagból készült építményeket természetes erózió pusztítja, ki vannak téve a levegő és a víz hatásainak, és állandó állagmegőrzésre szorulnak.

A feladat megoldása azonban egyre nehezebb, így a potenciális károk elhárítása érdekében a perui hatóságok a következő hónapokra rendkívüli állapotot hirdettek, hogy kidolgozzanak és végrehajtsanak egy speciális állagmegőrzési programot. A kormány szerint a következő "El Nino", amely az előrejelzések szerint december végén éri el Perut, teljesen védtelenné teszi a műemléket az áradó folyók pusztításaival szemben.

1998-ban az El Nino, a csendes-óceáni meleg tengeráramlás, szokatlanul erős volt, szakadó esőket és áradásokat okozott. Chan Chan megóvása érdekében szükségintézkedéseket kellett bevezetni, amihez a Világörökség Alap is segítséget nyújtott. Akkor az El Nino csak kisebb károkat okozott a műemlékben, és a Világörökség Alap támogatásával meghozott védőintézkedések is sikeresek voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár