2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cromwell törte össze az angol királyok trónját

2006. június 15. 13:15

A régészek az angol királyi hatalom egykori szimbólumára a Westminster Palotában folytatott ásatásokon bukkantak rá.

A monarchia erejét és egységét szimbolizáló, választékosan megfaragott, asztalnak nevezett emelvényt a 13. századtól az angol királyok és királynők a koronázási ünnepségeken és az állami ünnepségeken használták, egész amíg a puritán uralom alatt nyoma nem veszett - számolt be róla a The Times. Cromwell utasítására az asztalt minden bizonnyal kivitték a palotából, és darabokra törték, hogy ez is a királyság pusztulását jelezze. A restauráció után a 17. században új trónt és emelvényt készítettek, de azt nem tudta senki, hogy az eredetivel mi történhetett.

A régészek a most folytatott ásatáson megtalálták a 6 méteres átmérőjű asztallapot tartó négy fő márványból faragott láb töredékeit, melyeket a Westminster Hall padlózata alá temettek. Innen az 1960-as években már előkerült az asztal egy darabja, ám egész mostanáig nem lehetett tudni, hogy miért pont ott találták meg, vagy megvan-e esetleg a többi darab is.

Phil Emery, a feltárásban résztvevő régész szerint: "Az asztal a királyi hatalom szimbóluma volt. A jelentőségét talán az emeli ki a leginkább, hogy milyen gyorsan pótolták azt a királyság visszatérésekor." Chris Thomas, a Museum of London szakértője szerint a lelet azért igazán fontos, mert szinte  egyáltalán nem ismerünk 700 éves faragott kő bútorokat. "Vannak templomainak és oltáraink a korból, de az nem ugyanaz" - mondta.

Minden bizonnyal az asztalon koronáztak meg minden angol uralkodót I. Edvárdtól (1272-1307) VIII. Henrikig (1491-1547), aki Aragóniai Katalinnal és Boleyn Annával kötött házasságánál is ezen ült. Az asztalt a feljegyzések alapján elsőként a skótok pörölyének is nevezett Edvárd használhatta, ám ennek ellentmondanak a most talált darabok, amelyeken egyes faragványok III. Henrik (1216-1272) idejéből származnak.

A régészek a feltárás után megpróbálkoznak az asztal rekonstrukciójával is. A felfedezést a British Archaeology magazin legújabb számában ismertetik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár