A vörösterror 133 napja

Az egyiptomiaknál is magasabb lehetett a boszniai piramis

2006. május 23. 21:00

Régészeti szenzációnak indult 2005 októberében, mára Európa első piramisa néven kétséges eredményű marketingmunka helyszínévé vált egy bosnyák-amerikai régész által Szarajevótól mintegy 30 kilométerre talált domboldal.

A bosnyák Indiana Jones

15 évet töltött el Mexikóban és Egyiptomban piramisok tanulmányozásával, könyvet írt a maja piramisokról, amelyben földön kívüli lényekként mutatja be Mexikó piramisépítőit, s legutóbb pedig lépcsős piramist látott a boszniai Visocica-hegy belsejében az USA-ban élő bosnyák régész, Semir Osmanagic.

Forrás: EPA

Nézze meg galériánkat a feltárásról!

2005 egyik régészeti szenzációjaként beharangozott, emberkéz által formált szabályos kőtömbökből álló boszniai Visokóhoz közeli hegy piramis voltát a 45 fokos Visocica-hegy oldalában található csiszolt kőtömbökre, egy kikövezett bejáratra, több ember alkotta alagútra, valamint a 30 méterenként épült szellőzőnyílásokra alapozza. A kezdetben 12 ezer évesnek beharangozott piramis köveinek korát a bosnyák-amerikai régész legutóbb már csupán 4-5 ezer évesnek tartotta. Radiokarbonos vizsgálatra ugyanakkor eddig nem került sor, mert nem találtak megfelelő szerves anyagokat.

A régész őszre egy 220 méter magas lépcsős piramist ígér, így amennyiben előzetes számítása megfelelne a valóságnak, Egyiptom büszkeségei, a gízai piramisok valóban eltörpülnének az új európai csoda mellett.

Forrás: EPA

Aki hegyre ment fel, és piramisról jött le - további részletek galériánkban!

Osmanagic és munkatársai szerint nem egyedülálló jelenségről van szó: a Visoko-völgyben két másik dombot is azonosítottak, amelyekről légifelvételek és hőtérképek alapján szintén piramisként beszélnek. A Nap, a Hold és a Sárkány Piramisa néven emlegetett dombokról feltételezik, hogy a mexikói Nappiramishoz hasonló építményeket rejtenek. A Visocica belsejében húzódó alagútról továbbá azt gondolják, hogy egy olyan földalatti hálózat része, mely összeköti egymással a három magaslatot. A tudatos építkezésre utal az is, hogy a dombok csúcsai légvonalban összekötve egyenlőszárú háromszöget alkotnak.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A gízai piramisok EgyiptombanA ma nagyjából 147 méter magas Kheopsz-piramisOsmanagic, az ásatást vezetõ régészForrás: www.bosnianpyramid.com
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!