2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Pusztulnak a világcsodák

2006. április 5. 10:00

Velencének, Machu Picchunak, Luxornak, Babilonnak és a környező területeknek hatalmas környezeti és társadalmi károkat kell elszenvedniük.

Az inka örökségért küzdelmet folytató Peru legnagyobb kincsét, Machu Picchut évente félmillióan látogatják. Az Andok déli részén 2500 méter magasan található inka erődítmény, amely 1983 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján, meglehetősen földrengés veszélyes területnek számít.

Velence pusztulása évszázadonként egy centiméteres süllyedéssel halad előre. A lagúnát védő vízalatti gátrendszer szakmai körökben vitatottnak számító tervei nemrég zöld utat kaptak az olasz miniszterelnöktől. A hatalmas teherhajók által keltett hullámok mellett a vizet kiszivattyúzó környékbeli vállalatok okozzák a legnagyobb gondot.

Forrás: Newsweek

80 méter hosszú, 7,5 méter magas falszakasz védi a kínai Nagy Falat az elszaporodó falfirkáktól, graffittiktől. A turizmus által okozott közvetlen károk mellett erőteljes talajerózióval is számolni kell a területen.

A szovjet segítséggel épült és már eddig is beláthatatlan környezeti-társadalmi károkat okozó Asszuáni Gát legújabban a luxori templomokat is veszélybe sodorta: az erőmű érdekében lelassított folyású Nílus partjain lerakódó só rongálja az ősi építményeket.

Az indonéziai korallzátonyokat a túlzott, s gyakran robbanóanyag felhasználásával végzett halászat veszélyezteti. A Maldív-szigeteket pedig a globális felmelegedés következtében folyamatosan emelkedő tengerszint fenyegeti.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár