2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Meghal Horthy Miklós

2004. szeptember 13. 12:06

Vitéz nagybányai Horthy Miklós Kenderesen született 1868. június 18-án. Apja, István, a magyar főrendiház tagja, édesanyja Halassy Paula volt. Gimnáziumi tanulmányait Sorponban végezte, majd 1882-ben a fiumei tengerészeti akadémia növendéke lett: ranglétra minden fokát bejárta. Az I. világháború idején számos hadihajón teljesített szolgálatot. 1917. május 15-én az otrantói áttöréskör maga is sérüléseket szenvedett. Felépülése után a Prinz Eugen csatahajó parancsnoka lett. 1918 februárjában leverte a cattarói matrózlázadást, 1918. február 27-én ellentengernaggyá, és több rangban felette álló sorhajókapitányt és tengernagyot átugorva a cs. és kir. flotta parancsnokává nevezték ki. 1918. október 31-én a király utasítására átadta a flotta hajóit a Szerb-Horvát-Szlovén Nemzeti Tanácsnak; november 1-jétől altengernagy lett. Az összeomlás után kenderesi birtokára vonult vissza.
A Tanácsköztársaság idején csatlakozott a francia megszállás alatt levő szegedi ellenforradalmi szervezkedéshez. A Tanácsköztársaság bukása, majd a román csapatok kivonulása után november 16-án bevonult Budapestre. Horthy tudott a fehérterrorról, elismerte a bűntettek megtörténtét, azonban létjogosultságukat nem vonta kétségbe. 1920. március 1-jén Nemzetgyűlés Magyarország kormányzójává választotta. Ezzel megkezdődött a Horthy-korszak, amelynek értékelése még számos történész-vitára ad lehetőséget.
Horthy a második világháborút követően amerikai fogságba került. A nürnbergi per során tanúként hallgatták ki, Sztálin is visszautasította, hogy vádlottként kezeljék. Felesége romló egészsége miatt végül Portugáliába költözött. Az 1956-os forradalom nagyon fellelkesítte, ám a szabadságharc brutális vérbefojtása az ő egészségi állapotára is rányomta bélyegét. Estorilban halt meg. Végakarata szerint addig nem szállíthatták haza holttestét, amíg a szovjet csapatok ki nem vonultak Magyarországról. Végül 1993-ban Kenderesen temették újra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár