2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler óriás szobrot állított volna Mussolininek

2006. január 26. 11:30

A moszkvai építészeti múzeum a második világháború befejezése óta őrzi Hitler kedvenc építészének, Albert Speernek legalább 200 pillanatképből álló gyűjteményét.

A képek, amelyeket az építész maga készített terveihez, többségükben eddig nem jutottak nyilvánosságra, de nemrég a Corriere della Sera című olasz napilap munkatársa Szvetlana Troscsina kutató kalauzolásával megnézhette a gyűjteményt, amelynek - érthető módon - eslősorban az olasz vonatkozású része ragadta meg a figyelmét.

Hitler és Speer a jövőt tervezi

Egy tér modelljéről van szó, amelyet Hitler Mussoliniről tervezett elnevezni, mintegy viszonzásul azért, hogy a Duce elfogadta Ausztria bekebelezését. A tér, amelyet Speer tervezett, része lett volna az "ideális városnak", amelyet Hitler a győztes háború után Berlin átalakításával akart létrehozni. A történészek szerint a grandiózus ceremóniára 1950-ben került volna sor.

A Mussolini tér modellje halványan emlékeztet a római Szent Péter térre. Hitler az Örök Várost ideális városa egyetlen riválisának tekintette. Megépítésének tervét csak 1943-ban ejtették. A térre felállították volna a Duce szobrát is, amelynek elkészítésére Arno Brecker szobrász kapott megbízást: először 9, majd 11 méter magasra tervezték. 1939-ben be is mutatták egy háromméteres gipszváltozatát, és a Martin-Piltzing cég 1940 júniusra befejezett egy 11 méteres gipszváltozatot is. A szobortanulmányok idealizálva ábrázolták a Ducét. Először - az eredeti elképzelés szerint - kivont karddal állt, végül aztán diszkoszvető lett belőle.

1945-ben a szövetségesek Brecker műveinek kilenctized részét lerombolták, mint hivatalos náci szimbólumokat. (A szobrász egyébként 1939-ben még el akart utazni Moszkvába, hogy megalkossa Sztálin mellszobrát, ez azonban a háború kitörése miatt meghiúsult.) 1942-ben még volt egy kiállítása, a párizsi Orangerie-ben. A lap ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy a kiállításról címlapos dicshimnuszt írt Jean Cocteau, annak ellenére, hogy Brecker szobraihoz felhasználták francia klasszikusokat ábrázoló művek, többek között Voltaire szobrának beolvasztott bronzát.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár