2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

A kínaiak szerint ők jártak először Amerikában

2006. január 24. 11:15

Egy 1418-ban készült kínai világtérkép 1763-as másolatát mutatták be a múlt héten Londonban és Pekingben, amelynek alapján azt állítják, hogy kínaiak fedezték fel az amerikai kontinenst, térképezték fel és hajózták körbe a világot. Utánanéztünk, ki áll a szenzációsnak kikiáltott térkép, és a drámai fordulatként beharangozott felfedezés hátterében.

Made in China

A bemutatásra került világtérképThe Economist múlt heti cikkével indította világpremierjét, amely újraélesztette a hónapok óta tartó szakmai vitát egy nyugalmazott brit tengerésztiszt könyvéről. Gavin Menzies 2003-ban megjelent könyvében ugyanis azzal az állítással szerzett magának páratlan médiafigyelmet, hogy a kínai Cseng Ho Kolumbusz előtt 74 évvel már felfedezte Amerikát. Inkább tengerészeti tapasztalatokon semmint aprólékos történészi kutatómunkán alapuló 1421: Amikor a kínaiak felfedezték a világot című könyve szerint nem csak az Újvilág, hanem az összes kontinens felfedezésében is a kínaiak jártak az élen.

Állításait a szakma légből kapottnak, "merő fikciónak ítélte" - amint azt korábban a történet fogadtatásáról írtuk. Hamar kiderült, hogy a feltételezett kínai-amerikai genetikai hasonlóság nem igazolható, az állítólag Kaliforniában megtalált középkori kínai horgonyok létezését pedig semmiféle dokumentum nem támasztja alá.

Abszurd a Cseng Ho afrikai expedícióját felidéző fejezet egyik következtetése is, miszerint egy nyugat-afrikai szigeten található kőoszlopról indiai nyelvjárású felirata a kínaiak közvetítő szerepének volna bizonyítéka. Ugyanakkor léteznek tények, amelyek vélhetőleg kínai-amerikai kapcsolatokra mutatnak: az első Amerikába látogató európaiak Kelet-Ázsiában őshonos kakasokra bukkantak, Ázsiában pedig amerikai eredetű kukoricát találtak.

Mit mondanak erről a korabeli kínai dokumentumok? Menziesnek semmit, mert ilyeneket nem kutatott soha, ugyanakkor Timothy Furnish, a georgiai Perimeter Főiskola egyetemes történeti tanszékének munkatársa szerint nem is fog: az idegengyűlölő konfucionista hivatalnokok ugyanis azt tanácsolták a Cseng Ho halála után regnáló uralkodóknak, hogy semmisítsék meg az összes tengeri utazásról fennmaradt feljegyzést. Kérdés, mit tudott Cseng Ho és mi köze a térképhez?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár