2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Peru visszaköveteli Machu Picchu kincseit

2006. január 17. 12:00

Éles vita jellemzi a perui kormányzat és a Yale Egyetem tárgyalásait a 90 évvel ezelőtt Machu Picchuról elszállított prekolumbián kincsek visszatéréséről.

Homályos megállapodás Bingham és Peru között

Feltárnak egy ősi inka batyu-sírt
225 éve tört ki a Tupac Amaru-felkelés
Vita az inka múmiák sorsáról
Fosztogatók a perui romvárosban
Tízéves terv készült a Machu Picchu megóvására
Magánkézbe kerülhet Machu Picchu
Inka titkok kiállítása
Ősi várost találtak a perui dzsungelben
Machu Picchu végveszélyben
Machu Picchu az Andok déli részén 2500 méter magasan található inka erődítmény 1983 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján. A kecsua nyelvet beszélő inkák 13. században alapított állama Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén a 16. századra már vagy egymillió négyzetkilométerre terjedt ki. A spanyol hódítás idején polgárháború dúlt a birodalomban, és miután a győztes trónkövetelő Atahualpát Pizarro kivégeztette, néhány év alatt az egész birodalom a spanyolok kezére került.

Machu Picchu-t azonban a spanyolok sosem találták meg! Ma már naponta átlagosan 1369 látogató tapossa az Inka Ösvényt, hogy a gyönyörűen megőrzött paloták, fürdők, templomok, sírok romjait megcsodálja. Használati eszközöket, mindennapi tárgyakat azonban hiába keresnek, azokért a Yale Egyetemen kell kopogtatni, a connecticuti New Havenben.

Hiram Bingham, a Yale egyetem történésze - aki 1911-ben újra felfedezte az erődítményt s a National Geographic Társaság támogatását élvezve 1912-ben majd 1915-ben is hatalmas expedíció során fel is tárta - az akkori perui elnök, Augusto Leguía engedélyével hatalmas mennyiségű régészeti leletekkel távozott Machu Picchuból.

Peru most azt fontolgatja, hogy a leletek elviteléről szóló engedély törvényességét felülvizsgálja. David Ugarte, a perui Nemzeti Kulturális Intézet regionális igazgatója szerint ugyanis Machu Picchu kincseit "csak kölcsönbe" adta a perui elnök az amerikai felfedezőnek: "Bingham azt ígérte, hogy miután tanulmányozta, vissza is szolgáltatja a leleteket. Mindenkinek világos volt, hogy vissza fogja adni" - mondta el a The Christian Science Monitornak.

A Yale természetesen vitatja a perui igénybejelentés jogosságát, de ígérete szerint a Machu Picchu gyűjtemény egy részét visszaadná. Az egyetem 2005. decemberében válaszlevelet írt a perui kormánynak, miszerint "az expedíció idején hatályos 1852-es polgári törvénykönyv szerint a Yale egyetemet illetik meg a műkincsek az ásatások idején és azt követően is".

Colin Renfrew, világhírű cambridge-i régész álláspontja szerint a releváns kérdés az, hogy "mi volt a megállapodás Bingham és Peru között annak idején". A válasz szerinte "eléggé homályos".

perui Nemzeti Kulturális Intézet álláspontja szerint már 1917 óta próbálják visszaszerezni a kincseket a Yale-től, de az egyetem "minden alkalommal újabb kifogásokat talált. Eleinte a leletek szakmai kiértékelésére, később a visszatérítés lehetőségének kivizsgálására kértek időt".

2005 végén, vagyis öt évvel a város megtalálásának századik évfordulója előtt Peru első őslakos elnöke, Alejandro Toledo és antropológus felesége a leletek visszatéréséért kezdett akcióba, még Toledo júliusi távozása előtt. A perui külügyminiszter megkereste a Yale elnökét, Richard Levin-t, s közölte, hogy perelni fog, amennyiben a leletek nem érkeznek meg időben. Az ügy először tehát Connecticut állam bírósága elé kerül, mielőtt nemzetközi bírósághoz fordulna a perui kormányzat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár