2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Spielberg a Fekete Szeptember nyomában

2005. július 27. 13:02

Steven Spielberg részben Magyarországon forgatandó új filmjét München címmel mutatják majd be.

Túszejtés, menekülés
és az "elhibázott" szabadítás
háromszoros Oscar-díjas rendező új vállalkozását mindeddig nagy titkolózás övezte, annyi azonban bizonyos, hogy az alkotást karácsony előtt, egészen pontosan december 23-án szándékoznak bemutatni az Egyesült Államokban. Eddig csupán annyit lehetett tudni róla, hogy arról a különleges kommandóról szól, amelynek az volt a feladata, hogy a 11 izraeli sportoló életét kioltó, 1972-ben, a müncheni olimpián elkövetett túszejtési akció után eliminálja az akciót végrehajtó Fekete Szeptember vezetőit.

A Variety ezúttal is azt írta, hogy Spielbergen kívül csak legközelebbi munkatársai és néhány színész olvasta a forgatókönyv végső változatát, amelyet Tony Kushner írt. (Kushner az Angels in America - Angyalok Amerikában - című Broadway-drámájával Pulitzer-díjat nyert.) Sajtójelentések szerint Spielberg George Jonas (Jónás György, magyar származású) kanadai újságírónak a Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team (Bosszú: egy izraeli antiterrorista egység igaz története) című könyvére építette filmjét. A producerek egy korábban kiadott közleményben, és a Variety legfrissebb jelentésében azonban azt hangsúlyozzák, hogy a forgatókönyv különféle forrásokból táplálkozik. "Sokat kutattunk, és a forgatókönyve bekerültek számos érintett visszaemlékezései" - idézte a Variety Marvin Levyt, Spielberg szóvivőjét.

A Universal stúdió közlése szerint a Trója című filmből ismert Eric Bana alakítja az egység parancsnokának, egy Moszad-ügynöknek a szerepét. Mellette a Sorstalanság című filmben amerikai tisztet alakító Daniel Craiget, továbbá többek között Geoffrey Rush-t és Hanns Zischlert szerződtették. A film forgatása a hónap elején kezdődött Máltán, augusztusban mintegy két hétig Magyarországon folytatódik, majd New Yorkban fejeződik be.

A Fekete Szeptember müncheni akciója 11 izraeli sportoló életét követelte. A müncheni Fürstenfeldbruck repülőtéren végrehajtott elhibázott kiszabadítási akció golyózáporában egy német rendőr és öt terrorista is életét vesztette.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár