2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Másodlagos tömegsírt tártak fel Boszniában

2005. június 21. 19:54

Másodlagos tömegsírt tártak fel Boszniában, feltehetőleg a srebrenicai mészárlás 240 áldozatának részleges maradványaival - jelentették be kedden Szarajevóban.

Forrás: AP
"Szinte egyik tetem sem volt teljes, ami annak a jele, hogy eredetileg máshol temették el őket, s később, a bűncselekmény eltitkolása céljából kiásták, és új helyre vitték a holttesteket" - mondta Murat Hurtic, az eltűnt személyek sorsát vizsgáló bosnyák-horvát bizottság tisztségviselője. "Nem találtunk egyetlen sértetlen koponyát sem, és az olyan maradványok helyzetéből, amelyekből csak néhány csont volt meg, másodlagos tömegsírnak véljük a helyet"- mondta.

Korábbi, hasonló felfedezésekből arra következtettek, hogy a maradványokat bulldózerek segítségével vitték az új helyre, és emiatt egy-egy test különböző részei gyakran két-három helyre kerültek.

A törvényszéki orvostani szakértő csoport 35 napos munkával befejezte a Liplje falunál lévő tömegsír feltárását. Okmányokat nem találtak, de a személyes holmik arra utalnak, hogy az áldozatok muzulmánok voltak. DNS-vizsgálatokat fognak végezni, hogy kilétüket megállapíthassák.

Boszniában 16 és félezer holttestet találtak eddig tömegsírokban, de több ezerre rúg a még eltűntként nyilvántartott, valószínűleg meghalt emberek száma. Az 1992-95-ös boszniai háborúban mintegy 260 ezer embert öltek meg.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár