2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kansasi régész vezeti az iraki tömegsírok vizsgálatát

2005. június 13. 13:57

A Kansas Állami Történeti Társaság (Kansas State Historical Society) munkatársa január óta dolgozik Irakban, hogy Szaddám Husszein perére készülve az iraki tömegsírok feltárásának dokumentációját elkészítse.

A Tecumsehnek is nevezett Randy Thies a hathónapos iraki küldetés során azt a feladatot kapta, hogy bizonyíték-elemzőként és régészként vezesse a tömegsírok feltárását, majd megvizsgálja a kiásott holttesteket és megállapítsa azok halálának okait.

"Ez egy hatalmas lehetőség" mondta el Thies a sajtónak "és a karrierem csúcspontja. Ám a munka legnagyobb részét az képezi, hogy bizonyítékokat gyűjtsünk Szaddám Husszein emberiség ellen elkövetett tetteire, melyekért most bíróság elé kerül."

A feltárást végző U.S. Agency for International Development szerint nagyjából 260-270 tömegsír lehet Irakban, ám ezek közül eddig csak 53-mat találtak meg. A jelentések szerint 300-400000 ember holtteste lehet ezekben a sírokban.

"Ha ezek az adatok helyesek, akkor ez a népirtás csak az 1994-es ruandai, az 1970-es évekbeli Pol Pot-féle kambodzsai és a második világháborús holokauszt bűncselekményeihez hasonlítható" áll az USAID weboldalán.

Az eleddig csak őskori sírokkal foglalkozó Thies számára a munka azért - saját szavaival élve "felkavaró"-, mert egész mostanáig csak megkövült csontokkal dolgozott, ám most olyan holttestek feltárásában vesz részt, akiket az elmúlt pár évtizedben végeztek ki.

"Van valami különleges, ha emberi holttestekkel dolgozunk. Ez egyfajta megtiszteltetés, ugyanis ezek emberi lények maradványai, akik nem ismeretlen ok miatt haltak meg, hanem kivégezték őket."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár