2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

A Hradzsinban megtalálták IV. Károly sírkamráját

2005. június 9. 09:29

Megtalálták IV. Károly német-római császár és cseh király sírkamráját a prágai Hradzsinban - jelentette a cseh sajtó.

A kutatók eddig nem tudták, hol van pontosan a nagy európai uralkodó sírhelye, csak annyi volt ismeretes, hogy valahol a szent Vítus székesegyház főoltára alatt kellene lennie. A sírkamrára Jana Maríková-Kubková müvészet-történész talált rá, amikor részletesen tanulmányozta a székesegyház románkori maradványait a mai gótikus épület alatt. A főoltár alatti részen néhány, eddig ismeretlen termet mutattak ki a műszerek. Ezeket egyelőre kamerákkal vizsgálták meg, s kiderült, hogy két, egymással összekötött tízméteres sírkamráról van szó.

A két kamra szinte üresnek tűnik, s a kutatók csupán néhány koporsó- és csontmaradványt láttak. Feltételezések szerint ezek IV. Károly feleségei koporsóinak maradványai. IV. Károly altemplomban lévő sírjának helyét megjelölték a templom főhajójában is, és ez a jelölés a középkorban ismert volt: erről írásos emlékek is vannak 1438-ből, Thomas Ebendorf osztrák történész és teológus tollából. Később alighanem erre a helyre állítottak egy szarkofágot. A most feltárt sírkamrát az ott talált irat szerint a XIX. században felfedezte és átkutatta egy Josef Mocker nevű építész, aki akkoriban felújította és részben módosította a szent Vitus székesegyház főoltárát. A történészek szerint valószínűleg ő emelt ki a sírkamrából minden fontosnak tartott dolgot.

Az uralkodónak új szarkofágot állítottak fel a múlt század harmincas éveiben az ismeretlen eredetű régi helyére az oltár előtt, valószínűleg az eredeti síremlék helyére. Az ismeretek szerint az új szarkofágban vannak az uralkodó földi maradványai, amelyeket talán Mocker építész hozott ki az altemplomi sírkamrából, amely a felújítási munkák után feledésbe merült. IV. Károly (1316-1378) német-római császár és cseh király uralkodásának idejét a történészek a cseh királyság fénykorának és legnagyobb felvirágzásának tartják. Ő alapította egyebek között a híres prágai Károly-egyetemet is. A cseh és a német történészek között azonban időnként ma is fellángol a vita, hogy a Luxemburg-, illetve Premysl-házból származó nagy uralkodó cseh, vagy német volt-e.

(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár