2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az alkimistától az „éjjeli emberig” – tíz szakma, amely eltűnt a történelem folyamán

2018. december 11. 18:41 Múlt-kor

Napjainkban sokan aggódnak amiatt, hogy választott szakmájukra vagy munkájukra megszűnik a kereslet, vagy a technika fejlődésével feleslegessé válik. A történelemre visszatekintve számos példát találhatunk olyan munkakörökre – mind rengeteg tanulást igénylőkre, mind a legelesettebbek utolsó kapaszkodási lehetőségeire – amelyek mára eltűntek. Az alábbiakban felsorolásra kerül tíz olyan állás, amely ma már nem létezik.

Alkimista

A középkori tudomány egyik vezető feltételezése (amelyet a legtöbben igazságnak tartottak) az volt, hogy a megfelelő módszerrel egyszerűen átváltoztathatók az anyagok más anyagokká – ez volt az alkímia „tudománya”. A legtöbben azt kutatták, hogyan lehet a mindennapokban előforduló anyagokból, például ólomból aranyat vagy ezüstöt készíteni (ehhez a legtöbben a legendás „bölcsek kövét” keresték), de gyakori volt a halhatatlanságot biztosító anyagok keresése és a mindennemű mérgezéstől megvédő szer (mithridátum) előállítására való törekvés is.

A középkor és a kora újkor számos természettudósát foglalkoztatta az alkímia, mint például a puskapor receptjét leíró Roger Bacont, vagy a foszfort felfedező Hennig Brandot, illetve Roger Boyle-t, de a tudomány más területén is nagyot alkotókat, mint Isaac Newtont is. A 17. századtól a tudomány egyre jobb ismeretekkel bírt az anyagok működését illetően, és a sokszor legendákkal és valótlanságokkal átszőtt alkímiát felváltotta a szigorúan empirikus alapú kémia tudománya.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ifj. David Teniers: Az alkimista (kép forrása: medium.com)Henry Hainsselin: Devonport utolsó kikiáltója (kép forrása: artuk.org)Bartolomeo Passarotti: Egy írnok portréja (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: historictownsatlas.org.ukSörfőző „boszorkány” seprűvel (kép forrása: ciekawostkihistoryczne.pl)Pohárnok italt szolgál fel egy ókori görög edényen (kép forrása: Wikimedia Commons)14. századi latrinák egy dániai ásatáson (kép forrása: museum.odense.dk)Francesco Guardi: A dózse a Bucintoro fedélzetén a Riva di Sant'Elena közelében (kép forrása: Wikimedia Commons)Thomas Waterman Wood: A jenki házaló (kép forrása: conversations.terraamericanart.org)A bíró és a jobbágyok (kép forrása: aprilmunday.wordpress.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár