2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Amikor a francia király a nép szeme láttára vágta földhöz VIII. Henriket

2021. július 2. 13:02 Múlt-kor

1520-ban egy sokak által valótlannak tartott történet szerint VIII. Henrik angol király – saját képességeiben módfelett bízva – jókedvűen kihívta birkózni francia „kollégáját”, és nagy meglepetésben részesült. Az eset – ha megtörtént – részben megmagyarázza a későbbi fejleményeket.

VIII. Henrik
VIII. Henrik 1531 körül, kb. 40 éves korában

A valójában sportos király

Ha van egyféle kép, amely a szélesebb köztudatban él VIII. Henrik angol királyról (ur. 1509–1547), az egy vörös szakállú, meglehetősen testes uralkodóé, aki finom szőrmék és drága ékszerek tömkelegét viseli, és valószínűleg éppen valamely, alattvalói számára hozzáférhetetlen fogáson lakmározik.

Ezen felül a legtöbben még arról tennének valószínűleg említést, hogy hat felesége is volt, akik közül kettőnek fejét vetette.

E kép azonban csak a híres király késői éveire mondható jellemzőnek. Kortárs életrajzírói egytől-egyig arról írnak, fiatal korában a 16. század elejének egyik legfigyelemreméltóbb sportolója volt, aki az íjászatban, a lovagi tornák dárdaöklelésében, a tekejáték korabeli változatában, és kiváltképp a birkózásban is tehetséges volt.

VIII. Henrik: A király és udvara című 2001-es könyvében Alison Weir angol történész azt írja, „Ifjúkorában a király mindig kapható volt egy birkózómeccsre, dacára annak hogy ez nem volt szigorú értelemben az úriemberek sportja.”

Henrik a birkózásért érzett, szinte mindenek feletti rajongása uralkodásának egyik talán legmegalázóbb pillanatához is vezetett – már ha ez az eset valóban megtörtént, ami nem teljesen biztos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A 18 éves Henrik 1509-benVIII. Henrik lovagi tornán vesz részt első felesége, Aragóniai Katalin tiszteletéreHenrik találkozása X. Leó pápával és V. Károllyal, 1520 körülAz Aranyszövet Mezeje egy ismeretlen korabeli festő ábrázolásábanI. Ferenc 1530 körül
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár