2019. tél: Fagyos téli ütközetek

A történelem legszerencsésebb emberei – négy halálraítélt, aki túlélte a kivégzését

2018. szeptember 24. 12:52 Múlt-kor

Amikor egy halálraítélt megérkezik a vesztőhelyre, valószínűleg már csak a csodában bízhat. A történelemben azonban természetesen jócskán találhatunk példát efféle csodákra is.

El Fusiliado
Wenseslao Moguel Robert Ripley műsorában 1937-ben

El Fusiliado

Wenseslao Moguel mindössze 25 éves volt, amikor 1915. március 18-án kivégzőosztag elé állították. A fiatal férfi a mexikói forradalom legendás hadvezére, Pancho Villa oldalán harcolt, amikor a kormányerők fogságába esett. A rögtönítélő bíróság ezután Moguelt mindenféle formális védelem és tárgyalás nélkül halálra ítélte árulás vádjával.

A kivégzés napján kilenc katona sorakozott fel Moguellel szemben, míg egy tiszt a közelben várakozott, hogy szükség esetén leadja az utolsó, bizonyosan halálos lövést. Ezután minden a „tervek szerint” haladt: a katonák vezényszóra rálőttel Moguelre, akinek testét kilenc puskagolyó találta el. Ezután a tiszt közelebb lépett az akkor már földön fekvő férfihez és közvetlen közelről egy jól irányzott „kegyelemlövést” küldött a fejébe.

A kivégzőosztag ezután sorsára hagyta a „holttestet”, amely azonban hamarosan megmozdult és mászni kezdett. A csodával határos módon még mindig életben és tudatánál lévő Moguel sikeresen elvánszorgott egy három utcányira lévő templomba, ahol a helyi plébános ápolta, míg újra lábra nem tudott állni.

A nem mindennapi gyógyulása természetesen komoly hírnevet szerzett a mexikói forradalmárnak. Moguelt hamarosan már mindenki csak úgy ismerte, mint „El Fusiliado”, vagyis „A Kivégzett”. 1937-ben szerepelt a híres amerikai műsorvezető, Robert Ripley Hihetetlen, de igaz című rádióműsorában. Az akkor készült képek révén pedig már az egész világ megismerhette El Fusiliado bizarr történetét.

Bár elszenvedett sebesülései alapján ez szinte hihetetlen (az utolsó lövés az egész arcát átszakította), de Moguel igen szép kort élt meg. 85 éves korában hunyt el mexikói otthonában, 1975-ben.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Elítéltek úton AusztráliábaFélig-akasztott Smith levétele a bitórólA kivégzőhely Tyburnben
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!