2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kultúra szimbólumától a dekorációs elemig: könyvek a 20. századi fotókon

2021. február 19. 16:22 Múlt-kor

Könyv a polcon, az asztalon és a kézben: a kultúra legegyértelműbb jelképe, presztízsszimbólum, a műveltség tárgyi bizonyítéka. A Fortepan fotóiból válogatottunk, hogy utánajárjunk, hol a könyv helye a 20. század fotográfiai termésében.

A két világháború közötti időszakban megnőtt és kibővült az olvasók köre. A dualizmusban jobbára csak a felsőbb társadalmi rétegek olvastak szépirodalmat. A Horthy-korszakban a kispolgárság és a szervezett munkásság is egyre nagyobb számban vett könyvet a kezébe. A sikerlistát a ponyvairodalom vezette, a kortárs magyar írók, költők műveit 2-3 ezer példányban adták ki. A könyvsorozatok és a könyves rendezvények hozzájárultak az olvasás népszerűsítéséhez. Az első könyvnapokat 1929 májusában rendezték meg a Vörösmarty téren.

Az 1945. évi közvélemény-kutatási adatok szerint – amelyeket Valuch Tibor idéz Mindennapi történeteink című könyvében – a mozi, színház, rádió, sport mellett az olvasás is a legnépszerűbb szabadidős tevékenységek között szerepelt. 1947-ben a Magyar Közvélemény-kutató Intézet Budapesten végzett felmérést, egyik kérdése így szólt: „Ha Önt bármi okból hosszabb időre elszakítanák a kultúrától, és csak öt könyvet választhatna ki, melyek volnának azok? A válaszadók 38%-a a Bibliát választotta, a sort Ady Endre versei, Madách Imre: Az ember tragédiája, Shakespeare, Dante, Arany János, Petőfi, Babits, Tolsztoj, Kosztolányi, Dosztojevszkij, Goethe alkotásai folytatták.

Az 1950-es és 1960-as években a könyvvásárlásra fordított összegek nyolc és félszeresére nőttek. Ezekről az időkről már az olvasásszociológiai felmérések adatai is beszámolnak, amelyek szerint a hatvanas évek közepén a magyar lakosságnak közel 60%-a olvasott könyvet. Az olvasásra fordított idő azonban az 1980-as évek elejéig folyamatosan csökkent, majd újra növekedni kezdett, aminek a rendszerváltás felfokozott légköre vetett véget egy rövid időre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A századfordulón a könyv már dekorációs kellék a műtermi fotókon, 1904 (Fortepan/Hirschler András)Cholnoky Jenő földrajztudós a Kolozsvári Tudományegyetem tanári szobájában, 1910. (Fortepan/Cholnoky Tamás)Előtérbe tolva, 1910. (Fortepan/Fortepan)Romantikus idill, 1910. (Fortepan/Saly Noémi)A társasági élet már az 1910-es években is elcsábított a könyvolvasásától, 1915. (Fortepan/Fortepan)A kultúra kapaszkodót is jelenthetett a nehéz években, 1917. (Fortepan/Wein Sarolta)Vidáman elterülve, 1917. (Fortepan/Fortepan)Játékmackó mellett ott a könyv is, 1931. (Fortepan/Teplán István)Aki írt is egy pár könyvet, Móricz Zsigmond és könyvespolca, 1939. (Fortepan/Fortepan)Könyv, mint az ideológiai harc fegyvere: Rákosi Mátyás dedikál, „az első szabad magyar könyvnap” nyitónapján, 1945. (Fortepan/Bojár Sándor)Az 1950-es években is dívott a könyvespolc-háttér, 1953. (Fortepan/Gádoros Lajos)Alma, könyv, minimalizmus, 1958. (Fortepan/Aradi Péter)Rátonyi Róbert az otthonában, 1958. (Fortepan/Kotnyek Antal)A könyv szexi: Bánki Zsuzsa színművésznő, 1960. (Fortepan/Kotnyek Antal)Rádió a polcon, könyv az asztalon, 1961. (Fortepan/Nagy Gyula)Ruttkai Éva színművésznő, 1962. (Fortepan/Kotnyek Antal)Ünnepi Könyvhét, Rodolfo (Gács Rezső) ekkor megjelent Bűvészkönyvét nézik a gyerekek, 1965. (Fortepan/Bojár Sándor)Olvass gazdasági világatlaszt, de mindig légy hű önmagadhoz, 1973. (Fortepan/Fortepan)Ünnepi Könyvhét a Váci utcában, 1978. (Fortepan/Kriss Géza)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár