2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Amikor a telefon még ritkaságszámba ment: fotókon a XX. századi magyar telefonozók

2021. január 31. 12:02 Múlt-kor

Telefon a lakásban, telefonfülke az utcán. A XX. században a telefonálás még sokkal különlegesebb tevékenységet jelentett, mint napjainkban. A készülék sokszor a lakás kitüntetett tárgya, tulajdonosa számára presztízsszimbólum volt, a fülkék pedig meghatározó elemei voltak a városi tereknek. A Fortepan fotói a telefonok mindennapokban betöltött egykori helyét mutatják be.

A telefonkészülések kialakításában és fejlesztésében az alapot Morse találmánya, az első elektromos jeleket továbbító hálózat jelentette. Az első telefon megépítése Alexander Graham Bell nevéhez fűződik, az 1876-ban kialakított készülék Bostonból indult világhódító útjára.

A telefon egy nagy gyűjtőfogalom, amely sokféle készüléket foglal magában, az ebédlő és konyha közötti cselédhívótól a tábori telefonon, kaputelefonon át a mobiltelefonokig bezárólag. Elhelyezés szerint asztali, fali készülékről, alapanyag szerint fából, fémből, bakelitből vagy másféle műanyagból készült típusokat sorolhatunk fel.

A telefon nemcsak lakberendezési tárggyá vált, a telefonfülkék megjelenésével – az utcabútorokkal, padokkal, kandeláberekkel együtt – az utcaképet is formálta. Budapesten az első nyilvános telefonállomást 1881-ben alakították ki. A nyilvános telefonokat ekkoriban kávéházakban, dohányárudákban, üzletek helyiségeiben szerelték fel, s csak jóval később kerültek ki az utcára. A Magyar Telefonautomata Rt. 1928. december 13-án szerelte fel az első utcai telefonfülkét a Váci út 6. számú ház előtt. A fülkék terveit jóváhagyás végett be kellett mutatni a Fővárosi Közmunkák Tanácsának. A második világháború alatt mintegy kétezer utcai telefonállomás ment tönkre a fővárosban.

Az 1960-as években kezdték a modernebb fülkéket gyártani. A budapesti telefonfülke-körkép az 1980-as évekre meglehetően változatos volt. Az 1945 utáni évtizedekben csaknem 20 féle típust gyártottak. Ezek szétosztása a Posta hatáskörébe tartozott, előfordult, hogy egy utcában többféle fülke is állt. A belvárosban műemléki védettségű telefonfülkék is álltak, de ezek megőrzése sokszor nem volt gondos és átgondolt, sok régi fülke került szemétre vagy valamelyik vidéki városba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az 1920-as években a telefonok legyakrabban munkahelyeken, irodákban bukkantak fel, 1926. (Fortepan/Wirthmann Julinna)Rákóczi út 2. az akkori Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Klinikájának telefonállomása (ma Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ), 1928. (Fortepan/POTE)A fejhallgatóból a telefonhírmondó szól, 1930. (Fortepan/Mészöly Leonóra)Külön polcot kapott a készülék, 1930. (Fortepan/Fortepan)A telefonnal való pózolás nemcsak a szorgalmas, de a fontos ember benyomását is keltette, 1934. (Fortepan/Négyesi Pál)A telefonban a nők is meglátták a fotózkodás fontos kellékét, 1937. (Fortepan/Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvtár/Petanovits fényképek)Fülke belülről, hirdetésekkel és a háborús károk nyomaival, 1944. (Fortepan/Lissák Tivadar)Kislány nagy telefonnal Budapest I. kerületében, 1944. (Fortepan/Lissák Tivadar)Távbeszélőközpont vizsgálóasztalai, 1951. (Fortepan/UVATERV)Nemcsak megvédik a békét, de a külföldi hívásokat is kezelik a Helyközi Távbeszélő Igazgatóság nemzetközi kapcsolótermében, 1951. (Fortepan/UVATERV)A telefongyárban a Terta T-325 típusú rádiókészülék gyártását figyelik az iskolások, 1955. Telefontakarítás, 1955. (Fortepan/Bauer Sándor)Kiss Manyi színésznő az udvaron ejtőzve sem akar lemaradni egyetlen hívásról sem, 1959. (Fortepan/Kotnyek Antal)Telefonfülke-divat 1963-ból. (Fortepan/Kotnyek Antal)Átlátszóan a debreceni postán, 1963. (Fortepan/UVATERV)Telefonközpontosok, 1965. (Fortepan/FSZEK Budapest Gyűjtemény/Sándor György)Futurisztikus fülke a Városligetben, a Nemzetközi Vásár idején, 1970. (Fortepan/Urbán Tamás)Mindenki telefonál. Rák Kati színésznő, háttérben a televízió képernyőjén Vitray Tamás, 1979. (Fortepan/Rádió és Televízió Újság)A P. Mobil együttes a Nyugati (Marx) téri aluljáróban, 1981. (Fortepan/Urbán Tamás)Ahová a legfontosabb hívások futnak be, a Fiumei úti baleseti intézet sürgősségi műtője, 1986. (Fortepan/Urbán Tamás)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár