2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fekete Buffalo-katonák, akik átkerekeztek a Vadnyugaton

2022. június 29. 19:20 Múlt-kor

A montanai Big Timber lakói között feltűnést keltett a városukba érkező biciklisek hosszú sora. Az Egyesült Államok Hadseregének kék pamutingét és katonai kalapját viselő kerékpárosok jókora málhazsákjukat a kormányra szíjazva, fegyverrel a hátukon, fáradtan és csapzottan bár, de mosolyogva érkeztek meg a Yellowstone folyó melletti településre 1897 júniusában.

Buffalo-katonák
A 25. gyalogezred Buffalo-katonái 1890-ben

Bölénykatonák egy új korszakban

A húsz katonából, egy tisztből és egy riporterből álló csoport egy héttel korábban indult el országot átszelő útjára, amellyel a hadsereg vezetésének szerették volna bemutatni a csapatok kerékpáros szállításának hatékonyságát. Ez idő tájt, éppen csak a 20. század és az autók korának hajnala előtt, a világ jelentős része tekintett a kerékpárra, mint a mobilitás új, izgalmas eszközére.

A katonák, hivatalos nevükön a 25. gyalogezred kerékpáros alakulata, az amerikai hadsereg hat faji alapon szervezett egységének egyikéhez tartoztak, amelyet közvetlenül a polgárháború után alakítottak. A fekete közkatonákat főleg fehér tisztek vezették, szolgálati helyük pedig a nyugati határvidék volt, ahol gyakran ütköztek meg az őslakos indiánokkal, akiktől állítólag a bölények sörényére emlékeztető göndör hajuk miatt kapták a Buffalo-, vagyis bölénykatonák becenevet.

A Vaslovasokként is ismert önkéntes kerékpároscsoport 1897. június 14-én hagyta el a montanabeli Fort Missoulát egy 1900 mérföldes (3057 kilométeres) utazásra a Missouri államban fekvő St. Louis-ba. Bár nem terveztek hosszú időt tölteni Big Timberben, egy idős, túláradóan lelkes polgárháborús veterán meggyőzte őket, hogy maradjanak egy ideig, a helyi kocsmában vásárolt italokkal kenyerezve le a katonákat.

41 napos útjuk alatt a katonák hegyekre fel, erdőkön át, sivatagokon keresztül és folyók fölött tekertek, kövezetlen utakon, dűlőkön és néhol a vasúti síneken hajtva. Naponta több mint 80 kilométert tettek meg, miközben hóvihart, jégesőt, perzselő hőséget egyaránt kiálltak. Teljesítményükkel országszerte a címlapokra kerültek, és megmutatták, mire képesek a Buffalo-katonák egy olyan korszakban, amikor a katonaságban és azon kívül is elterjedt volt a rasszizmus.

„Elképesztő dolgot műveltek” – mondja Kristjana Eyjolfsson, a Fort Missoula-i történeti múzeum oktatási igazgatója. „Fantasztikus belegondolni, hogy mit éltek át, amíg keresztülvágtak az országon, hogy milyen hatással voltak az emberekre, akikkel találkoztak, és hogy miként ragadták meg a világ figyelmét az újságok tudósításain keresztül.”

Idén a 125. évforduló alkalmából helyi hagyományőrző csoportok számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Vaslovasok útjáról. A sorozat Missoulában, közösségi kerékpározással indult június 14-én hajnali 5:40-kor – a katonák indulásának időpontjában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A 25. gyalogezred kerékpáros alakulataA Vaslovasok által használt kerékpár replikája Fort MissoulábanEgy 1919-ben elterjedt amerikai katonai kerékpár, M1903 Springfield ismétlőpuskávalFort Brown, a Buffalo-katonák laktanyája

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár