2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hol nyaraltak Kádárék?

2014. július 25. 09:50

Akiknek Budapest volt a nyaralás

Kádár János és Fidel Castro, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára, a kubai forradalmi kormány elnöke a Szabadság hajóval tettek partmenti sétát Balatonaligától Tihanyig

Az aligai pártüdülő fegyveres őrökkel, kutyákkal szigorúan őrzött részén találhatóak ma is a párt magas rangú tisztségviselőinek, a Központi Bizottság tagjainak épületei. Így Kádár János ma már romos Bauhaus stílusú villája - amit a hetvenes években kapott a párttól, s ahol általában Aczél Györggyel sakkozott -, saját szigete, illetve az elnöki (President-) villa, amelyben a külföldi magas rangú vendégek szálltak meg - ez utóbbit 1972-ben Castro-villára keresztelték.

A külföldi, olykor igen népes delegációk - a két nyaraló, Aliga I. és Aliga II. egyszerre akár félezer embert is tudott fogadni - sűrűn megfordultak a Balaton partján. 1959-ben Nyikita Hruscsov szovjet, míg 1972-ben Fidel Castro kubai vezető szállt meg Aligán. Jurij Gagarin orosz űrhajóst 1961-es magyarországi látogatásán szintén az aligai pártüdülőben fogadták, de járt itt Ho Si Minh, a Vietnami Demokratikus Köztársaság elnöke, Csou-En-laj kínai miniszterelnök, Erich Honecker NDK-vezető, Leonyid Brezsnyev, Andrej Gromiko, a Szovjetunió külügyminisztere és Mihail Gorbacsov.

Bár idővel egyre több üdülő épült a kádereknek, a legnépszerűbb mind közül a Balaton maradt - írja Majtényi. A Központi Bizottságnak Aligán, Arácson - a Balaton-parti villába Kádár rendszeresen lejárt, 1954-ben, szabadulását követően is itt pihente ki fáradalmait feleségével, Tamáska Máriával -, Földváron és Tihanyban volt üdülője. A Balaton mellett szóba jöhetett Dobogókő és Leányfalu, de akik Budapestre mentek pihenni, azok választhatták a római-parti és a Munkácsy Mihály utcai (VI.) pártüdülőt is. A Római-partra elsősorban a vidéki pártfunkcionáriusok jártak kikapcsolódni, míg a Munkácsy Mihály utcai pártszállóban és -étteremben jórészt külföldi előkelőségeket fogadtak.

A pártüdülők a szabadidős programok széles választékát kínálták. Aligán például a pártüdülőnek fenntartott pavilonsoron lángost és fagylaltot vásárolhattak a pártfunkcionáriusok, a kikötőben vitorlások várták a pihenni vágyókat, a hetvenes évektől pedig már vízibiciklik, továbbá mozik, játékszobák, tenisz- és röplabdapályák jelentették a kikapcsolódást. A vendégek Aligán és Arácson balatoni borokat kóstolhattak, de számos kulturális programokat is szerveztek. A külföldi delegációkat például a KISZ Művész Együttes Rajkó Zenekara, a BM Művész Együttes Szimfonikus Zenekara és a zánkai úttörőzenekara szórakoztatta, de előfordult, hogy a kalocsai népművészet kiváló mestereit is meghívták hozzájuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár