2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

1989. március 15: a diktatúra halottas menete

2014. március 14. 15:00 Németh Máté

A március 15-i ünnepség jelentősége a későbbiekben

Az 1989-es ellenzéki megemlékezés a rendszerváltás történetének egyik fontos állomása volt, ez ugyanis hatással volt az MSZMP és az ellenzéki szervezetek későbbi politikájára is. A tömegek támogatását látva a demokratikus átmenetet sürgető erők eldöntötték, hogy a későbbiekben összehangolják tevékenységüket és együttesen fognak fellépni követeléseikkel, hiszen így hatékonyabban tudják képviselni azokat.

Kónya Imre még ezen a napon, az eseményekből erőt merítve fogalmazta meg felhívását a legjelentősebb ellenzéki szervezetek tanácskozására. A magyarországi független szervezetekhez intézett javaslatában a tanácskozás mellett a legégetőbb megtárgyalandó kérdésekről is szólt, így az átmenet fontos elemiről, a választójogról, de megemlítette a bős-nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozást is. Ennek következtében született meg a Független Jogász Fórum kezdeményezése folytán március 22-én az Ellenzéki Kerekasztal (EKA), amely az államhatalommal szemben határozta meg magát, mint a később tárgyalásokon a magyar társadalmat képviselő szervezet. Ez az erő egységesen fellépve lett ellenpólusa a hatalmat kézben tartó MSZMP-nek.

Közben az állampárt pluralizálódása is megindult, a leginkább Grósz Károly által képviselt konzervatívok mellett gyarapodott a párton belüli reformgondolkodók száma, akiknek március 15-e után kényszeredetten kellett tudomásul venniük, hogy társadalmi támogatottságuk az ellenzékhez képest elenyésző. Az MSZMP - miután továbbra sem járt sikerrel az ellenzéki erő megbontására irányuló politikája - kénytelen volt áprilisban előkészítő tárgyalásokba bocsátkozni az EKA-val a demokratikus átmenettel kapcsolatban. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár