2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ausztria alig járt jól a vasfüggöny lebontásával

2014. szeptember 8. 11:09 MTI

Ausztria alig járt jól a Keletet és a Nyugatot elválasztó vasfüggöny lebontásával - derül ki a Der Standard című osztrák napilap vasárnap ismertetett közvélemény-kutatásából. 

A felmérésből kitűnt, hogy az osztrákok 40 százaléka szerint az ország állapota rosszabb lett 1989 óta, 17 százalék pedig nem érez változást. A megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, hogy Ausztria profitált az elmúlt 25 évből, 14 százaléka viszont újra felhúzná a vasfüggönyt. Szakértők szerint szerint főleg a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói foglalnak állást a vasfüggöny előtti állapotok mellett.

2009-ben a Der Standard már végzett hasonló témájú felmérést. Akkor 63 százalék gondolta úgy, hogy Ausztria számára is előnyös változások történtek a kilencvenes évek eleje óta, és 22 százalék állította volna vissza a  korábbi állapotokat.

Idén a megkérdezettek 57 százaléka látja úgy, hogy leginkább Németország profitált a határnyitásból. 51 százalékuk szerint Szlovénia, 49 százalékuk szerint pedig Csehország használta ki legjobban a 25 évvel ezelőtt adódott esélyeket, a legkevésbé pedig Ukrajna (15 százalék) és Fehéroroszország (11 százalék). Magyarországról 42 százalék gondolja azt, hogy nagyon jól élt a vasfüggöny lebontása utáni lehetőségekkel.

A határnyitás óta felívelő és leginkább jövedelmező ágazatok közül legtöbben a turizmust említették (62 százalék). A megkérdezettek szerint a legkevésbé a mezőgazdaság (20 százalék) és a tudomány valamint a képzés területén (18 százalék) jelentett fellendülést az 1989 utáni időszak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár