2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antall József - Kései memoár 

2013. december 11. 09:51 MTI

Antall József - Kései memoár címmel jelentek meg Osskó Judit mindeddig publikálatlan interjúi, melyeket 1992-93-ban készített a már súlyos beteg miniszterelnökkel; a kilenc beszélgetést tartalmazó kötetet a Corvina Kiadó gondozta.

"A rendszerváltás előtti hónapok fantasztikus szellemi pezsgésben, izgalomban teltek. Mindenki megpróbált eligazodni a nagy csatazajban, és én szűkebb környezetemmel Antall József mellett döntöttem, ezért rosszul éltem meg azt az ellenszenvet, ami fogadta őt; némileg elvették a rendszerváltás okozta örömöt" - idézte fel a kötet keddi budapesti bemutatóján Osskó Judit.

Mint elárulta, ekkor született az az ötlete, hogy megmutassa a sokat és igaztalanul támadott miniszterelnök személyiségét. Mivel azonban addig építészeti műsorokat készített a televízióban, erre kevés esélye mutatkozott. Végül Juhász Judit kormányszóvivő segítségével mégis sikerült felvennie a kapcsolatot az akkor már súlyos beteg politikussal, és meggyőznie, hogy a már valószínűsíthetően soha el nem készülő visszaemlékezései helyett vállalja el a beszélgetéssorozatot.

Osskó Judit az MTI-nek elmondta: 1992 júniusa és 1993 májusa között kilenc, egyenként két-három órás beszélgetést rögzített magnószalagra, majd ezek publikálásával megvárta azt az időt, amikor az olvasók már történelmi távlatból tudnak Antall Józsefre tekinteni.

Csorba László történész, a könyvbemutatónak helyet adó Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi személyiségek gazdagságáról többnyire az önéletírások, naplók tanúskodnak a leghűbben. Antall Józsefnek nem volt ideje önéletrajzot hátrahagyni, "Osskó Judit könyvét elolvasva most mégis sokkal többet tudok erről az emberről, mint előtte" - fűzte hozzá.

Szörényi László irodalomtörténész, Magyarország 1991 és 1995 közötti olaszországi nagykövet hangsúlyozta: a 304 oldalas interjúkötet az Antall József halála óta eltelt két évtized számos féligazságára, felejtésére, hazugságára világít rá. Az olvasók olyasvalakit ismerhetnek meg, "aki egy mesehős kerekségével élt, mintha egy megszerkesztett mítosz vagy irodalmi alkotás lett volna" - fogalmazott, felidézve Antall József életútját a "fékezhetetlen, rossz kisfiútól" a tizenhat évesen már komoly történelmi tanulmányokat író piarista diákon át addig a széles látókörű kutatóig, aki az Orvostörténeti Múzeumot valódi tudományos műhellyé formálta.

Szörényi László emlékeztetett: a Kádár-korszak sok szempontból demoralizálóbb volt, mint a Rákosi-rendszer, de Antall József egy percig sem adta fel: "nem lemerült, hanem felkészült, és kivárt", ez magyarázza, hogy személyében a rendszerváltáskor szinte a semmiből egy kész államférfi bukkant fel. Osskó Judit az MTI-nek elmondta, hogy a beszélgetéseket tartalmazó magnófelvételek digitalizált változata az Országos Széchényi Könyvárban a szerző engedélyével kutathatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár