2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatszáz éven át nem mondott le pápa

2013. február 11. 19:49

Még a vatikáni tudósítókat, a pápa legközelebbi munkatársait és az állam szóvivőjét is meglepte XVI. Benedek azon bejelentése, miszerint idős korára való tekintettel február 28-i dátummal lemond. A katolikus egyházfő azzal indokolta tettét, hogy elhagyta az ereje, s már nem elég erős a pápai tisztséggel járó feladatok megfelelő ellátásához. A pápai lemondást a katolikus egyház törvénykönyvének 332. paragrafusa teszi lehetővé, ám csak akkor törvényes, ha önkéntesen történik, és megfelelő módon bejelentik. A történelem során Benedek a második önként lemondott pápa, ám többen voltak, akik nem önszántukból hagyták el Szent Péter trónját.

Akik önként mondtak le

XVI. Benedek előtt az egyetlen pápa, aki önként vált meg a pápai tróntól, V. Celesztin volt, aki IV. Miklós pápa 1292-es halála után a több mint két éven át üresen álló trónt 1294 nyarán hosszas huzavona után foglalta el. A politikai ellentétektől terhes egyházra a 13. század végén egyre nagyobb súllyal nehezedtek a társadalom minden rétegét átható misztikus és apokaliptikus várakozások, így az eretnekmozgalmakban és a kolduló rendekben kifejezésre jutó miszticizmus a pápai trónt is elérte. Európa a "diplomata pápák" után egy angyali pápától várta a megváltást.

V. Celesztin koronázása

A pápaválasztó bíborosok pártjai nem tudták ráerőltetni akaratukat a másikra, így egy kompromisszumos megoldásként az élete nagy részét remeteként töltő Murrone Péter került V. Celesztin néven Szent Péter trónjára. A bíborosok ugyanis azt remélték, hogy majd a hivatali ügyekhez és a diplomáciához mit sem értő remete-pápát könnyen kézben tudják tartani.

Társadalmi és politikai ismeretek hiányában a pápai trónra tökéletesen alkalmatlan és csupán minimális teológiai műveltséggel rendelkező Celesztin totális zűrzavart okozott az egyházkormányzatban, legjobban az Anjouk tudták befolyásuk alá venni az egyházfőt. Az agg remete egyre inkább megrettent a rá nehezedő terhektől és a tudatlanul vállalt feladat nagyságától. Saját lelki üdvét féltve öt hónap után úgy döntött, lemond pozíciójáról. A történelem első, önként lemondott pápáját 1296-ban bekövetkező halála után szinte azonnal szentté avatták.

XVI. Benedek pápa a 2009-es L'Aquila-i földrengés után felkereste V. Celesztin pápa maradványait

A történelem második önkéntes katolikus egyházfői lemondására 719 évet kellett várni. 2013. február 11-én délben XVI. Benedek, minden idők egyik legidősebben megválasztott pápája bejelentette, korára való tekintettel lemond hivataláról. Vélekedése szerint a mai világ gyors változásai mellett az elme és a test épsége éppúgy szükséges Szent Péter hajójának kormányzásához, az elmúlt hónapokban viszont fokozatosan elhagyta az ereje. A pápa testvére szerint öccse nyugalomban akarja tölteni idős napjait, így érthető tette. Bár a Vatikán közeli munkatársait is villámcsapásként érte a hír, Benedek pápa döntésére lehetett számítani, ugyanis évekkel ezelőtti nyilatkozatában jelezte, lemond, ha úgy érzi, nem tudja már ellátni feladatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár