2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrányos brit hercegek

2012. szeptember 3. 18:19

Albert Viktor herceg

VII. Edward leendő uralkodó fia, az 1864-ben született Albert Viktor, Clarence hercege – a feljegyzések szerint – fiatalkorában igen lassan haladt tanulmányaival, nevelője „abnormálisan aluszékonynak” nevezte. Bár a sors csak 28 évet adott neki, rövid élete így is botrányoktól volt hangos.

Amikor a rendőrség 1889 júliusában razziát tartott egy Cleveland utcai homoszexuális bordélyban, a szóbeszéd szerint Albert Viktor több más arisztokratával együtt érintett volt az ügyben. Bár nem bizonyított a herceg tényleges ottléte, sokan ezt tényként kezelik mind a mai napig. Egyes vélemények szerint csupán a királyi család lejáratása miatt keverték bele Albert Viktort. Több életrajzírója is vitába szállt homoszexualitása és biszexualitása kérdésében, ám dűlőre nem jutottak.

A Cleveland utcai események után, még azon év őszén egy indiai körútra indult, amely sokak szerint csak arra szolgált, hogy távolléte alatt lecsengjen a botrány. Útja során megismerkedett Margery Haddonnal, aki a herceg halálát követően Angliába utazott egy gyermekkel a karján, akiről azt állította, hogy a herceg fia. Az 1920-30-as években maga az időközben felnőtt gyermek lépett fel az igénnyel, hogy ismerjék el királyi családbeli tagságát.

A herceg szerelmi ügyei nem voltak problémamentesek. Albert Viktor eleinte Alix hesseni hercegnőnek udvarolt, majd Ilona orleans-i hercegnő felé bizonygatta szerelmét, akiért még a trónról is lemondott volna. 1891-ben két prostituáltnak írott szerelmes levéllel próbálták megzsarolni a valószínűleg egy kankót már valahonnan összeszedett herceget.

1891 végén Mária tecki hercegnővel eljegyezték egymást, azonban az influenzajárványban megbetegedő Albert Viktor korai halála (1892. január 14.) miatt az esküvőre már nem kerülhetett sor. Néhány szóbeszéd szerint mérgezés vagy szifilisz okozhatta a halálát, ám valószínűleg mindezek alaptalan feltételezések voltak. Halálakor az egész ország gyászba borult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár