2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrányos brit hercegek

2012. szeptember 3. 18:19

IV. György

Az amerikai gyarmatokat elvesztő III. György (1760-1820) brit királynak első gyermeke, a leendő IV. György (1820-1830) mielőtt 1820-ban, 58 évesen trónra került, fiatalkorában nem kevés bosszúságot okozott botrányos viselkedésével.

21 éves korában önálló palotába költözött, s az angol parlamenttől kapott nem csekély évjáradékból fényűző életet élt. Pazar életmódjával mindemellett hatalmas adósságot halmozott fel, abban az időben, amikor London utcáin óriási szegényseg volt.

Huszonéves korában a herceg beleszeretett a kétszeres özvegy, ráadásul katolikus Maria Anne FitzHerbertbe, akit egyes források szerint titokban feleségül vett. Az örökösödési törvény értelmében nem lehet brit uralkodó az, aki katolizál vagy egy katolikussal köt házasságot, ráadásul csak a parlament beleegyezésével házasodhatnak a királyi család tagjai, így a frigy hamar véget ért.

Azért, hogy király édesapja kifizesse felhalmozott adósságát, igyekezett kedvében járni, így felmenői és a parlament akaratának megfelelően feleségül vette unokatestvérét, Karolina brunswick–wolfenbütteli hercegnőt. Uralomra kerülésekor megpróbált elválni az 52 éves asszonytól, azonban a whig ellenzék útját állta tervének. Nem kellett sokáig várnia, a szegény királyné a következő évben elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár