2020. tavasz: Halálos tudomány

Világörökségek veszélyben

2012. augusztus 31. 17:27

Panama karibi erődjei

A Francisco Velarde y Mercado spanyol felfedező által 1597-ben alapított Portobelo városáról a legenda úgy tartja, hogy Kolumbusz Kristóf eredetileg Puerto Bello-nak, vagyis „szép kikötő”-nek nevezte el. A 16-18. században a település fontos kereskedelmi, főként ezüstöt exportáló kikötőként funkcionált a Spanyol Királyság és Új-Granada között, s a kincseket szállító spanyol flotta egyik állomása lett.

Henry Morgan kalózkapitány 1668-ban megtámadta a várost, és habár rendkívüli módon megerősítették, 450 emberével el tudta foglalni a spanyol kikötőt és az erődöt, miután csapatai 14 napon át fosztogatták a várost.

Portobelo erődje

1739 novemberében Edward Vernon brit admirális vezetésével ismét támadás érte a kikötővárost, s csupán 1741-ben került ismét a spanyolok kézre, amikor egy tengeri csatában a brit flotta 18 ezer fős veszteséget könyvelhetett el. Ezt követően a spanyolok – mivel stratégiai pozíciója miatt a város rendkívüli előnyökhöz jutatta birtoklóit – 1761-ben modernizálták, s átépítették az erődöt, amely szerkezet ma is látható.

1821-ben Panama függetlensége következtében (ekkor még Kolumbia része volt a közép-amerikai ország) Spanyolország végleg elvesztette kikötőjét. Az erődöt eleinte börtönként használták, majd a Nagy-Britanniából Latin-Amerikába történő levelezés egyik fő államosává vált.

2012 júliusában az UNESCO Világörökségi Bizottsága a környezeti tényezők, a karbantartás és a városi fejlesztések ellenőrizhetetlensége miatt veszélyeztetett világörökséggé nyilvánítatta Portobelo és a közelében lévő San Lorenzo erődjét, a 17-18. századi katonai építészet remekműveit.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!