A vörösterror 133 napja

Az aleppói kulturális örökség megóvására szólít fel az UNESCO

2012. július 27. 12:49 MTI

Irina Bokova, ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO főigazgatója csütörtökön felszólított a szíriai konfliktusban érintett valamennyi felet, hogy "biztosítsa Aleppó kivételes kulturális örökségének védelmét", az észak-szíriai városban ugyanis heves harcok folynak a rendszer és a lázadók között.


"Az UNESCO rendkívüli módon aggódik az aleppói heves harcokkal kapcsolatos értesülések miatt" jelentette ki Bokova asszony egy közleményben. "Ez az ősi város, amely a történelem során stratégiailag fontos helyet foglalt el a Nyugat és a Kelet közötti kereskedelmi utakon, a több mint ezer éve ide települő népek kultúráját tükröző kivételes, nagyszabású örökséget őriz" - fogalmaz közleményében.

Szíria jelentős régészeti és történelmi örökséggel rendelkezik, fővárosa, Damaszkusz pedig a világ egyik legrégebbi városa. Hat szíriai színhely Damaszkusz és Boszra óvárosa, Palmüra, az aleppói óváros, a Krak des Chevaliers keresztes lovagvár és Kal'a Szaláh ed-Dín, azaz a Szaladdin-citadella szerepel az UNESCO világörökség listáján.

Az UNESCO főigazgatója közölte, hogy a világszervezet figyelmeztette a Vámvilágszervezetet, az Interpolt és a Szíriával szomszédos országokat a fosztogatás és a szíriai kulturális emlékek csempészetének a veszélyére.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!