2020. tavasz: Halálos tudomány

Véglegesen kiirthatják a feketehimlő vírusát

2011. május 23. 11:12 BBC News

A WHO legújabb határozatának eredményeképpen talán egyszer és mindenkorra lezárulhat a himlő "pályafutása". A nagyhatalmak azonban valószínűleg nem fogják megsemmisíteni az egykoron Kölcsey Ferencet is megvakító vírus utolsó mintáit.


A rendelkezésre álló adatok szerint már egyedül csak amerikai és orosz laboratóriumokban vannak feketehimlő-minták. Ezek megsemmisítésének vagy fenntartásának kérdése már a hidegháború lezárulása óta kísérti az egykoron szemben álló feleket. Az amerikai és orosz állásfoglalás szerint a minták megtartása fontos, mert az emberiség védtelenné válna, ha a kórokozó visszatérne biológiai fegyver formájában. Emellett vélhetően a két ország laboratóriumain kívül is vannak minták. Kathleen Sebelius, az Egyesült Államok egészségügyi államtitkára a New York Times hasábjain megjelent írásában leszögezte, hogy a vírus megsemmisítése egy olyan szimbolikus cselekedet lenne, ami védtelenné tenné a világot.

Sokak szerint viszont értelmetlen lenne a vírus megtartása: a WHO vírus-ellenes programját vezető Dr. Henderson szerint a minták megtartása felesleges, hiszen már minden kutatást elvégeztek rajta. A világszervezetben azonban nem várható egyértelmű rendelkezés a himlő sorsáról, mert a WHO jogilag sem tudja a két hatalmat készletei megsemmisítésére kényszeríteni, ezért inkább egy konszenzusos, végleges döntést elnapoló határozat várható.

A himlő oltását egy angol orvos, Edward Jenner fedezte fel 1796-ban, aki tehénhimlővel oltott be egy nyolc éves gyermeket. A későbbi vakcinák alapja Jenner módszere volt. A WHO Tanácsának 1959-es döntésével indult el a himlő elleni világméretű harc, ami 1980-ra fényes sikerrel zárult. Az egykoron rettegett vírus 30 %-os halálozási arányt eredményezett a fertőzöttek körében, csak a huszadik században 300 millió embert ölt meg. A gyilkos vírus visszaszorítása a WHO egyik sikertörténetének számít.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!