2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik a Szovjetunióba deportálták volna a zsidókat

2011. január 27. 08:54

Egy moszkvai levéltárban talált dokumentum szerint a szovjet vezetés 1940-ben elutasította a nácik azon kérését, hogy a megszállt területekről hozzájuk deportálják a zsidókat.

Egy Németországban dolgozó orosz történész tette közé azt a levelet, melynek tartalma a németek által megszállt területeken élő zsidóságra vonatkozott, és akiket Ukrajnába illetve Szibériába telepítettek volna. Pavel Poljan elmondása szerint az 1940. február kilencedikén kelt orosz levelet Jevgenyij Csekmenyov - az ügyben résztvevő egyik orosz tisztviselő - írta az akkori szovjet külügyminiszter, Vjacseszlav Molotov számára.

A levél egy olyan német ajánlat megvitatásáról szól, melyben azt kérték a moszkvai kormányzattól, hogy több mint két millió zsidót szállíthassanak Lengyelországból, Ausztriából és Csehszlovákiából a Szovjetunióba. További részletekkel azonban nem szolgált az eredeti dokumentum. Poljan szerint a német levelet Adolf Eichmann és Alois Brunner írhatták az akkori berlini és bécsi zsidó emigrációs központok vezetőiként.

A zsidók transzportálása ekkor az egyik olyan megoldás lehetett, melyen a német vezetés a zsidó-kérdés végső megoldása kapcsán gondolkodott. Ismeretes, hogy ekkor olyan tervek is felmerültek német szakértők fejében, hogy a zsidókat hajóra ültetik, és Madagaszkár szigetére viszik őket.

Bár Németország és a Szovjetunió között ekkor megnemtámadási egyezmény volt érvényben (Molotov-Ribbentrop paktum), a szovjet vezetés szinte azonnal elutasította az ötletet - mondta Poljan. "Nem fogadhatjuk be ezeket a zsidókat. Van már itt nálunk is épp elég" - írta Csekmenyov Molotovnak.

A végső megoldás azonban mint ismeretes végül egész más irányba fordult, és a kidolgozott ötlet keretében közel hatmillió zsidót öltek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár