2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A sárospatakiak újabb könyvritkaságokat szeretnének visszakapni

2011. január 5. 08:43 MTI

A sárospataki református nagykönyvtár második világháborúban elhurcult ritkaságainak újabb köteteit, köztük az úgynevezett Lengyel Bibliát szeretné visszakapni Magyarország Oroszországtól, ez az ott őrzött kötetek egyik legértékesebbje - mondta Hörcsik Richárd (Fidesz), a parlament európai ügyek bizottsága elnöke.


A ritka sárospataki könyvek 1945-ben tűntek el egy budapesti kereskedelmi bank trezorjából, ahová a világháború pusztítása elől menekítették. Sokáig senki nem tudott róluk, a nyolcvanas évek második felében azonban bizonyossá vált, hogy a pótolhatatlan egyházi és történelmi kötetek a Szovjetunióban, a Nyizsnij Novgorod-i könyvtárban porosodnak.

Hörcsik Richárd felidézte, hogy hosszas szakmai és diplomáciai egyeztetések után 2006-ban mintegy 136 könyv, ősnyomtatványok, dokumentumok kerültek vissza a sárospataki könyvtárba, a ritkaságokat Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök a Magyar Nemzeti Múzeumban adta át egy kiállítás keretében. Számos kötet azonban akkor Oroszországban maradt, közöttük az úgynevezett Lengyel Biblia (sárospataki kódex), amely a lengyelek egyik legértékesebb írásos nyelvemléke.

Magyarország nem tett le arról, hogy ezt a bibliát, és a még orosz könyvtárakban maradt több más könyvet is visszakaphassa. Erre jó esélyt nyújt a közelmúltban megalakult Magyar-Orosz Fórum, amelynek keretében az orosz restitúciós törvénnyel összhangban egyeztetni szeretnénk az orosz partnerrel - mondta Hörcsik Richárd, aki egyúttal a Fórum magyar elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár