2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befejezték a Potala-palota felújítását Tibetben

2009. augusztus 24. 15:43 MTI

A kínai hatóságok hétfői bejelentése szerint hét év után véget ért a tibeti Lhászában álló Potala-palota felújítása; a dalai láma egykori rezidenciájának felújítására 300 millió jüant (8,24 milliárd forint) költöttek.

Az épületkomplexum fa alapját komoly veszélyek fenyegették, a költségvetésből annak a Norbu Longka palotának a felújítására is futotta, amely a dalai láma nyári rezidenciájaként szolgált.

A munkálatokban több mint 189 ezren vettek részt, a legnagyobb feladatot az alapok szilárdítása, a faszerkezet kémiai úton történő megerősítése jelentette, hogy az épületet meg tudják védeni a sáskáktól és más kártevőktől. Emellett nagy hangsúlyt fektettek néhány falfestmény restaurálására is. Noha a felújításokkal végeztek, a Potala-palotában továbbra is korlátozni fogják a turisták számát.

A híres palotát a 7. században kezdték el építeni. A maga idejében 13 emeletével a világ egyik legmagasabb épülete volt. A Potala a 17. században lett a dalai láma rezidenciája, és ezzel Tibet politikai, kormányzati, illetve vallási központja. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1994-ben nyilvánította a világörökség részévé a palotát, amelyben számos, a tibeti művészet remekműveinek számító festményt és szobrot őriznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár