2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Páneurópai piknik és határnyitás 1989-ben

2009. augusztus 19. 13:19 MTI

Az MTI eddig be nem mutatott fotókkal és dokumentumokkal jelentkezik

A magyarországi rendszerváltás és a német újraegyesítés fontos állomása volt a húsz évvel ezelőtt Sopronpusztánál megrendezett páneurópai piknik, amely utat nyitott a keletnémet turisták előtt Ausztriába. Az MTI az évfordulóra emlékezve eddig be nem mutatott fotókkal és dokumentumokkal jelentkezik a http://1989.mti.hu oldalán.

A Magyar Távirati Iroda fotós munkatársai nemcsak a határnyitás történelmi pillanatait örökítették meg, hanem jelen voltak az esemény előtti és utáni napok fontos történéseinél is. Matusz Károly, az MTI fotóriportere, aki kollégáival sok száz kockát készített ezekben napokban a térségben, elmondta: a sopronpusztai emlékhelyen szerdán kiállítást nyitnak a határnyitás bemutatására.

Az egynapos tárlat 12 tablóját megtekinti a helyszínre ellátogató Sólyom László köztársasági elnök és vendége, Angela Merkel, a Németországi Szövetségi Köztársaság kancellárja is, valamint a kiállításnak helyet adó sátorban megjelennek a határnyitás szemtanúi, és azok a németek, akik akkor ott hagyták el Magyarországot.

Matusz Károly felidézve a húsz évvel korábbi napokat, elmondta, az MTI munkatársaként egyedüliként készíthetett képeket a határőrség kihelyezett ülésén, ahol bejelentették, megszüntetik a határzárat. Fotósként szabadon járhatott át a magyar-osztrák határon, így lehetett tanúja, és örökíthette meg például, amikor egy Ausztriába szökött német család, amely az éjszakát az erdőben töltötte, kisgyermekével hajnalban kilép a tisztásra. Jelen lehetett akkor is, amikor a Fertő-tóból kimentettek egy fiatal lányt, aki a határon próbált átúszni.

A fotó a legjobb szemtanú - fogalmazott a fotóriporter, aki szerint a húsz évvel korábbi napok történéseit a leghitelesebben azok tudják bemutatni, akik kamerájukkal megörökíthették a határnyitás előtti, közbeni és utáni időszakot is. Hozzátette: az MTI fotósainak gyakorlatilag minden történésről "kockájuk" van, és ezek között számtalant még nem is láthatott a közönség.

A magyarországi rendszerváltás 20. évfordulóján már nem csak a hírügynökség előfizetői, hanem a széles közvélemény is képet kaphat az MTI 1989. augusztus 19-ei, teljes napi kiadásáról. A húsz évvel korábbi hírek és fotók újrakiadása nemcsak az adott nap legfontosabb hírei miatt érdekes és különleges, hanem azért is, mert azokból kiderül, hogy ezekkel egy időben mi történt még aznap az országban és a világban.

1989. augusztus 19-én kezdődött meg például a hortobágyi hídi vásár, az APEH ekkor ismertette elemzését a vállalkozások és szövetkezetek gazdálkodásáról, és Prágában ekkor már kisebb ellenzéki tüntetést tartottak a "a kilátásba helyezett kemény rendőrségi fellépés ellenére".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár