2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Különleges aranydukátot találtak Óföldeák közelében

2009. április 8. 09:14 MTI

Bemutatták a szegedi Móra Ferenc Múzeumban kedden azt az I. Rudolf király korából származó aranydukátot, amelyet Bacskai István hivatalos leletfelderítő talált az M43-as autópálya nyomvonalán folyó ásatás során Óföldeák közelében. A ritka pénzérmére egy főként karperecekből álló bronzkincs-együttes darabjainak felkutatása során, a talajfelszín közelében bukkant szakember.

Újszászi Róbert, a Móra-múzeum pénztörténésze elmondta, hogy az ásatás során előkerült aranydukátot I. Rudolf király - II. Rudolf néven osztrák császár - idejében, 1594-ben verték Prágában. A 21 milliméter átmérőjű érme egyik oldala az uralkodót ábrázolja, másik felén pedig egy kétfejű sas látható. A jelentős értéke miatt főként a nagykereskedelemben használt dukát súlya 3,45 gramm, az arany finomsága 980 ezrelék.

A cseh eredetű érme magyarországi előfordulása érthető, hiszen a középkorban és a koraújkorban a pénzek értékét nemesfémtartalmuk határozta meg, így a gazdaság és kereskedelem folyamataitól függően áramoltak az egyes országok között. A helyi kiskereskedelem pénzei az apróbb ezüstveretek voltak, a nagyobb üzletek lebonyolításához ezüst tallérokat vagy aranyakat használtak - fejtette ki a numizmata.

Bacskai István hivatalos leletfelderítőként a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat megbízásából vizsgálja át az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti nyomvonalát egy fémdetektorral. Eddigi munkája során talált például szarmata kori bronztárgyakat, s előkerült a földből 74 darab római kori pénzérme is. A fémdetektor a pénzérméket legfeljebb 30 centiméteres mélységig jelzi, a nagyobb tárgyakra azonban akár fél méteres mélységben is rá lehet bukkanni segítségével. Ezért gyakran előfordul, hogy egy-egy területet többször is át kell vizsgálni, ahogy az ásatás során fokozatosan eltávolítják a talaj felső rétegeit. Ezzel a módszerrel igen jelentős mennyiségű leletet sikerült megmenteni - fogalmazott a szakember.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár