2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötezer éve keverték a világ első koktélját

2009. április 7. 07:55 MTI

A világ legelső koktélpartiját ötezer éve tarthatták Mezopotámiában - állítják amerikai kutatók. A Pennsylvaniai Egyetem szakemberei Patrick McGregor professzorral az élen a keleti és nyugati szőlészet-borászat kialakulását vették górcső alá.

A kutatók a Tigris-folyó térségében olyan agyagedényekre bukkantak, amelyekben a szőlő erjedésekor képződő borkősav nyomait fedezték fel. Az edényekben megtalálták a méz, az almalé, valamint az árpasör nyomait is - ezek lehettek a legkorábbi koktélok összetevői.

A pennsylvaniai kutatók Toszkána déli részén is vegyelemzésnek vetették alá az etruszk cserépedényeket, s mint kiderült, Itáliában is ismert volt az ősi koktél receptje. Ebből arra következtettek, hogy a szőlészet és a borászat Etruriában a görögök megjelenése előtt alakult ki. Osvaldo Failla,a Milánói Egyetem kutatója szerint lehetséges, hogy körülhatárolt területeken azelőtt nemesítették a vadszőlőt, mielőtt a görögök révén "külső" szőlőtőkék érkeztek volna a térségbe.

A kutatók Maremma (Toscana) régészeti helyszínein vizsgálták különböző vadszőlőfajták genetikai jellemzőit, összehasonlítva őket érintetlen vidékek szőlőfajtáinak paramétereivel. Mint kiderült, ott, ahol az ember valaha kapcsolatba került a vadszőlővel, növekedett a lokális genetikai változatosság. A vizsgálatok során ugyancsak el lehetett különíteni az emberi kihatásnak kitett területekről származó vadszőlőfajtákat az érintetlen területekről valóktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár