2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Legendás kalózok és a hajórablások aranykora

2005. október 29. 10:08

A kivételes és a tömegtermék: kalózok minden mennyiségben

Low kapitány elhagyja
süllyedő hajóját

Szadista kalózok

A történelem legkegyetlenebb kalózaként számontartott Edward Low kapitány Westminsterből származott. Az 1720-as években végigfosztogatta az Atlanti-óceán két partját. A szadista hajlamairól ismert brit kalóz az áldozatok orrát, fülét, ajkát tartalmazó gyűjteménnyel rendelkezett. Soha nem jutottak nyomába, de feltételezhető, hogy Brazíliában hunyt el.

Kalóz csajok

A Londonból származó Mary Read katonának öltözve jutott be a flandriai seregbe. Férfinek álcázva tengerre szállt, majd Calico Jack Rackam kalózhajójának fogságába esett. A kalózok között ismerte meg Anne Bonny-t, akivel számos karibi felfedezőúton vettek részt mielőtt Jamaica-ban fogságba estek. A kalózhajó legénységének férfi tagjait felakasztották, de a terhes Mary Read és Anne Bonny kivételt jelentett, mindkettőjüket felmentették. A tárgyalás után Mary lázas lett, majd a börtönben meghalt.

Kalóz besztszellerek

Az első kalózos besztszellert 1724-ben Londonban adta ki a Szent Pál katedrális melletti Charles Rivington könyvkereskedés. A leghírhedtebb kalózok története (A General History of the Most Notorious Pyrates) azonnal sikerkönyv lett és minden évben újra kiadták. A Charles Johnson kapitány nevével fémjelzett munka kalózok tárgyalásainak leírásán, kalózokkal készült interjúkon, újsághíreken, valamint hajósok elbeszélésein alapult. A könyv írók, drámaszerzők, filmrendezők nemzedékeit inspirálta. Robert Louis Stevenson Kincses szigete és J. M. Barry Pán Péter története sokat köszönhetett a korábban tévesen Defoe-val azonosított Johnson kapitány kalóz élettörténeteinek.

A kalózok mozgóképen

A népszerű ábrázolások szerint a kalózok általában könnyen felismerhetők öltözködésükről és beszédmódjukról. Ez a mai elképzelés azonban meglepően újkeletű, és csak a Kincses sziget 1950-es filmes feldolgozása óta jellemző. A kalózok mozgóképes népszerűségét a Karib-tenger kalózai című film alapozta meg, amelynek jelenleg már a második és harmadik része készül.

A legnépszerűbbek csak a fantázia szülöttei

< TD>


RobertsA Bosszú nevű hajó kapitánya, a halálfejes lobogó atyja, Morgenstern híres, moziban is életre keltett, a Herceg menyasszonya című könyvének hőse.
A Fekete Kalóz
Douglas Fairbanks által eljátszott gonosztevő egy 1926-os némafilmben, akinek öltözködése és vívótechnikája később alapul szolgált a Zorro figurájának kialakításában.
Blood kapitány
Rafael Sabatini híres regényének főhőse, amelyben egy angol orvosból rabszolga, majd kalóz lesz. A mozivásznon a magyar származású Kertész Mihály rendezte meg Errol Flynn főszereplésével.
Sandokan, a maláj tigris
Emilio Salgari híres hőse a brit kelet-ázsiai gyarmatokat fosztogatta. A tévéképernyőn alakját Kabir Bedi tette halhatatlanná.
Hook kapitány
J. M. Barrie Pán Péter című regényének rosszfiúja.
Jack Sparrow
Jack Sparrow kapitány az Asterix-sorozat folyamatosan vereséget szenvedő, névtelen kalózainak vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár