A vörösterror 133 napja

Üzenetet rejthet a kerti díszként árult angolszász szobor

2015. február 10. 08:37

Egy régész szerint titokzatos írást rejthet az a több mint ezeréves kőszobor, amit az angliai Leicesterben találtak meg. Most akár Ön is segíthet a megfejtésben.

Szobrászat

A méretes kődarabot eladásra kínálták, mikor James Balme neves brit régész-műsorvezető véletlenül rátalált. A kerti díszként meghirdetett piszkos szobrot feltételezések szerint több éve áshatták ki, s bár nagyon rossz állapotban volt, Balme úgy vélte: kivételes értéket képviselhet, ezért lecsapott rá, megvette és gondosan megtisztogatta.

Mikor a férfi hozzálátott a lelet konzerválásához, egy rendkívül komplex, leírhatatlan minta kezdett körvonalazódni szeme előtt. "Elképzelhető, hogy egy írást rejt" - mondta Balme a LiveScience tudományos hírportálnak. A faragvány rendeltetése egyelőre rejtély, lehet, hogy egy boltíves folyosó vagy egy mennyezet része volt. A 25-30 kilogrammos lelet mészkőből készült, szélessége 46 centiméter, a tetején pedig 14 centiméter. Díszítések csak az egyik felén vannak, igaz, néhány vésés a hátoldalán is látható.

Anglia

Balme szerint angolszász kori lehet, amely korszak a római uralom végétől és az angolszász királyságok létrejöttétől a normann hódításig (410-1066) tartott. Ezen időszak alatt számos törzs telepedett el Angliában, magukkal hozva művészeti stílusaikat, amelyek egyes eredményei - például a kőfaragványok - még ma is láthatók. Hasonlóan termékeny korszak volt ez irodalmi szempontból is, ennek a kornak az emléke például a Beowulf óangol hőseposz, amelynek keletkezését a 8-11. század közé teszik a kutatók.

Ugyan több mint valószínű, hogy a lelet az angolszász korból való, egyelőre több a kérdőjel, mint a megválaszolt kérdés, hiszen merőben más megvilágításba kerülhet a faragvány, ha a kövön látható mintázat valóban esetleg valamilyen írást (üzenetet) rejt. A brit régész a közösség erejében bízik, s a twitteren osztotta meg a közös gondolkodásra sarkalló felhívását, így a tudományos diskurzusba most bárki bekapcsolódhat.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!