2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szivarozó Mickey egérrel osztotta a halált Adolf Galland, a Luftwaffe ászpilótája

2022. február 9. 15:50 Múlt-kor

„Már egészen a kezdetektől, gyermekkorom óta a repülés érdekelt a leginkább. 12 évesen repülőgépmodelleket építettem, és 16 éves koromban kezdtem vitorlázórepülést tanulni. Az elkövetkező három évben sikeres vitorlázógép-pilóta vált belőlem, és az volt a célom, hogy igazi pilóta legyek” – így foglalta össze fiatalkori vágyait Adolf Galland, a Luftwaffe egyik ászpilótája egy vele készült, 1994-es interjúban. Az 1996. február 9-én elhunyt Galland a polgári repülést célozta meg, de jött Hitler és a második világháború, így a fiatal pilóta hamarosan egy vadászgép botkormánya mögött találta magát. Gallandnak bejött a pályamódosítás, a Luftwaffe egyik legsikeresebb pilótája lett.

Üvegszilánkok a bal szemgolyóban

A vesztfáliai jószágintéző másodszülött fia húszéves korában, 1932-ben már tapasztalt vitorlázórepülőként jelentkezett a braunschweigi polgári repülőiskolába, ahová közel 4000 jelentkező közül mindössze 20 embert választottak ki.

Az intézménybe a céltudatos Galland is felvételt nyert. A következő évben – miután átvezényelték a Luftwafféhoz – már titkos pilóta kiképzésen vett részt Olaszországban. Németország ugyanis a versailles-i békeszerződés értelmében nem rendelkezhetett saját légierővel, így pilótáit csak a legnagyobb titoktartás mellett képezhette ki.

Hazatérve Galland az illegalitásban működő német légierő pilótája lett. 1935-ben gyakorlatozás közben lezuhant. A földet érést ugyan túlélte, de komoly koponyasérülést szenvedett, betört az orra és bal szemébe üvegszilánkok fúródtak, így erre részlegesen megvakult.

Galland három napig kómában feküdt, és úgy tűnt, hogy nem repülhet többé, végül azonban sikerült felépülnie, így újra botkormányt ragadhatott.

1936-ban aztán ismét összetörte a gépét, ekkor viszont az orvosok már komolyabban megvizsgálták, hogy a fiatal pilóta egészségügyileg nincs-e akadályoztatva a repülésben.

Galland azonban elszántan küzdött a „szárnyaiért”: „ A kórházban töltött idő alatt, az orvosi kivizsgálásom napjára a látásvizsgáló diagramon található minden egyes betűt és számot memorizáltam.”

A felkészülés nem volt hiábavaló, Galland 1937-ben a hírhedt Condor légió pilótájaként, a francoista erők oldalán harcolt a spanyol polgárháborúban. Az ott eltöltött 15 hónap alatt értékes harci tapasztalatokra tett szert.

A Condor légió által elkövetett terrorbombázást, a baszk Guernica városának romba döntését Galland későbbi önéletrajzi művében egy téves támadásnak nevezte. Magyarázata szerint a német bombázók egy közúti hidat akartak lebombázni, de a rossz látási viszonyok miatt a városra dobták le a bombáikat.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Galland csak másodkézből szerezhette az információit, mert nem vett részt a támadásban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bruno Loerzer, Hermann Göring és Adolf Galland (Kép forrása: Wikipédia/  Bundesarchiv, Bild 101I-343-0674-16 / Boger / CC-BY-SA 3.0)Szemek az égen – az új gépek tesztelése (Kép forrása: Wikipédia/ Bundesarchiv, Bild 183-H28056 / CC-BY-SA 3.0)Galland a Condor légióban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár