2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Sterilizálással próbálják meg mérsékelni a Pablo Escobar vízilovai által okozott pusztítást

2020. február 25. 15:03 MTI

Hatalmas károkat okoznak az egykori drogbáró magánállatkertjének a vízilovai, ezért a sterilizálásuk mellett döntöttek. A szakértők szerint lehetséges, hogy így sem tudják majd kordában a populáció növekedését.

víziló
Kép forrása: Flickr

A becslések szerint legalább 80 példány él a Kolumbiát átszelő Rio Magdalena folyó körüli területen. Az állatok elődeit a hírhedt drogbáró, Pablo Escobar hozatta az országba személyes gyűjteménye részeként.

Az 1980-as években, hatalma csúcsán Escobar 2225 hektáros magánállatkertjében, az Hacienda Nápolesben egzotikus állatokat, köztük elefántokat és zsiráfokat is tartott.

1993-as halála után a még élő állatoknak többnyire új otthont kerestek, a vízilovakat azonban nagy számuk és a szállítás költsége miatt csak magukra hagyták.

Az Hacienda Nápoles körüli terület nagy tavaival, vízi útjaival, hatalmas legelőivel ideális a vízilovak számára, melyeknek ráadásul nincsen természetes ellenségük sem.

A lakosságra azonban veszélyt jelenthetnek, mert bár itt még nem támadtak emberre, agresszívvá válhatnak, Afrikában pedig több embert ölnek meg évente, mint bármely más vadon élő faj.

Hatással vannak a helyi állat- és növényvilágra is. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálatuk során arra jutottak, hogy a vízilovak megváltoztatják a víz minőségét. Éjszaka táplálkoznak, a nappalt pedig a vízben hűsölve töltik, ott ürítenek, ezzel módosítják a tavak kémiai összetételét.

Ennek számos hátrányos következménye lehet, például a vörös dagály nevű algavirágzás baktériumának elszaporodása – mondta el Jonathan Shurin, az egyetem biológusa, a kutatás vezetője.

A helyi hatóságoknak ezért megoldást kell találniuk a vízilovak szaporodásának megállítására, mielőtt a problémák súlyosbodnak. A régióért felelős Cornare környezetvédelmi ügynökséget bízták meg a lakosságnak is megfelelő, ugyanakkor az állatokkal humánusan bánó megoldás megtalálásával.

Gina Serna, a Cornare szakértője és munkatársai az állatok sterilizálása mellett döntöttek. Tavaly egy nőstényen végeztek el sterilizációt a vadonban. Ez volt az első ilyen beavatkozás Kolumbiában.

A rendkívül összetett eljárás során az állatot még az altatás előtt el kell fogni. Altatás után a víziló vastag bőr-, zsír- és izomrétegének átvágása három órát vesz igénybe. Ezután sterilizálják, összevarrják, majd visszaengedik a vadonba, ahol folyamatosan figyelik a gyógyulását.

Az év további részében a Cornare több ilyen eljárást is el fog végezni, köztük kémiai sterilizációt is.

Azt azonban elismerik, hogy ez sem lesz elegendő a vízilópopuláció kordában tartásához, mely a becslések szerint az következő tíz évben megnégyszereződhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Escobar birtokának bejárata (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár