2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

25 000-en kísérték utolsó útjára a világ leghírhedtebb drogbáróját

2019. december 2. 08:32

Megvan a veszélye annak, ha az ember a világ leghírhedtebb drogbárója. Hiába számít ugyanis valaki a Forbes 1989-es listája alapján a világ hetedik leggazdagabb emberének, és hiába ellenőrzi az USA-ba irányuló kokainforgalom mintegy 80 százalékát, ha egyszer csak lepuffantják egy medellíni háztetőn. Pablo Escobarral pontosan ez történt 1993. december 2-án.

Escobar már fiatalon a bűnözői életforma mellett kötelezte el magát. Első jelentősebb bevételeire társaival együtt egy helyi temető sírköveinek a rajtuk található feliratok lekaparása után történő eladásából tett szert.

A fiatal bűnöző idővel egyre komolyabb ügyletekbe keveredett, és többek között egy helyi iparmágnás elrablásának megszervezése után végül rátalált az igazi kincsre: a kokainra.

Miután megölte az ország legismertebb kokain-nagykereskedőjét, egyenes út vezetett a Kolumbia, majd a világ legnagyobb kokainbárója címig.

Nemcsak a kábítószer terjesztését, hanem termesztését is saját hatáskörbe vonta. Hatalma csúcsán az általa vezetett medellíni kartell naponta több tonna kokaint szállított az USA-ba, és több tízmilliárd dolláros vagyonra tett szert.

Híres Hacienda Napoles nevű birtokán saját állatkertet rendezett be, de többek között egy repülőteret is építtetett magának. Gyermekeit azonban óvta attól, hogy az ő pályáját kövessék. Embereit azzal fenyegette meg, hogy megöli őket, ha csak egy marihuánás cigit is elszívnak fia, Juan előtt.

Az 1982-ben parlamenti képviselőnek is megválasztott drogbáró vesszőfutása 1984-ben, a kolumbiai igazságügy-miniszter, Rodrigo Lara megölésével vette kezdetét.

A következő években rendőrök és bírák mellett egy elnökjelöltet is eltett láb alól, és egyre több terrorakciót hoztak a nevével összefüggésbe.

Bár a kolumbiai hatóságoknak 1991-ben sikerült elfogniuk, egy év után megszökött börtönéből, de  már nem sokáig élvezhette a „szabad élet” előnyeit.

A végzetes napon túl hosszan beszélt telefonon családtagjaival, így bemérték tartózkodási helyét, majd a közelben tartózkodó különleges rendőri egységek egy rövid tűzpárbaj után kioltották az életét. Temetésén 25 ezren vettek részt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kolumbiai rendőrök és katonák Escobar holttestével (kép forrása: businessinsider.com)Pablo Escobar feleségével, Mariával és gyermekeivel, Manuelával és Juannal (kép forrása: Pinterest)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár