2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán: „Téptük egymást, de mi értettük egymást a legjobban”

2020. július 16. 12:54 Szelják Szilvia

Múzsák és riválisok

1986. szeptember 27-ének reggelén a Kútvölgyi kórházban fekvő Gábor Miklós éppen Bing Crosby énekét hallgatta a rádióban, amikor megkezdődött a vizit. A doktornő az egy emelettel feljebb ápolt Ruttkai Éva halálhírével érkezett. A szintén súlyosan beteg színész tudatába a részvétnyilvánítással együtt égett be a dallam: az aznapi naplóbejegyzés szerint még órákkal később is tétován dudorászta Crosby számát.

A kilátástalan kórházi napokban sem felfüggesztett memoárírásban – Rembrandt két felesége nyomán – Ruttkait gyakran Saskia, Vass Évát pedig Hendrikje néven emlegette. A fájdalmas kezeléseket plasztikus őszinteséggel megörökítő szövegeket döntően a Vass Éva iránti rajongás uralja, de át meg átszövik a Ruttkairól szóló emlékfoszlányok. „Saskia életem gyönyörű szakasza volt. (…) De végül is szerelmünk nem bírta elviselni az éveket” – írja arra az időre emlékezve, amikor 1964-ben, legendásan békés válással tettek pontot házasságuk végére.

Ruttkai Latinovits szívinfarktusakor szánta el magát arra, hogy megmondja kislányának: szerelmes lett Zoltánba és elköltözik. Gábor Miklóssal együtt igyekezett megadni neki a változatlanság érzetét: „A mi családunkat továbbra is a szüleim és a két nagymamám jelentette. A karácsony első napját például ezután is ebben a szűk körben töltöttük. Másnap apu Vass Évához, anyu Latinovitshoz ment.” Gábor Júlia úgy emlékszik, hogy a két férfi soha egyetlen rossz szóval sem illette egymást. Sőt, közös munkájuk is akadt. Habár a Falak c. filmben általuk alakított riválisok önmaguk kísérteties alteregóiként tűntek fel a vásznon.

Gábor Miklós simulékonyabb, rendszerkonform figurájával szemben Latinovits ugyanazt a lázadó, megalkuvásra képtelen értelmiségi típust játszotta, ami korábban, az Oldás és kötés c. filmben erkölcsi etalonná tette a fiatalok szemében. Cserhalmi György szerint, bár számos ponton párhuzamba állítható a két szenvedélyes életpálya, csupán az utókor ítélete teszi vetélytársakká a két színészt.

Gábor Miklós gyónásszerű kórházi sorai mégsem erről árulkodnak: „miben is különbözöm én Latinovitstól. (Leonardo – Michelangelo. Pitiánerben.) Hogy miért is nem lettem én próféta a saját hazámban – ő meg igen!? Hol csal Saskia, és hol beszél valamiről, amiről én nem tudtam? Lépésről lépésre a jelentéktelenségek jelentéktelensége, a színház felé.”

Héjanász a színpadon

„Téptük egymást, de mi értettük egymás a legjobban. Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni, mint ő” – emlékezett egyszer Ruttkai Éva a színpad iránti közös szerelmükre. Talán eszébe jutottak a Rómeó és Júlia próbáinak inspirációval vegyes keservei is, amikor Zoltán a szemére vetette: „Úgy próbálsz, mint egy Kossuth-díjas!” Latinovits, aki az elismerést csak posztumusz kapta meg, örök érzékenységgel viseltetett a díjazottak készületlensége iránt. Ám nemcsak goromba igazmondása okolható fegyelmi tárgyalásainak sorozatáért.

„Zoli megőrült a színpadon. A Tiszták próbáján fordult elő, hogy amikor már nagyon unta, hogy egy lépcsőn kell lejönnie, a zsinórpadlásról lendült be egy kötélen a színpadra, mint egy kugli, ami szétveri a bábukat maga körül. Váratlan húzás volt. Életveszélyes” – emlékszik Cserhalmi György a néha 400-as fordulatszámon pörgő, máskor 40-nel poroszkáló Latinovitsra, aki bipoláris személyiségének mindkét állapotában magával ragadta a körülötte lévőket. A rettegés és imádat között őrlődő Éva az ádáz színpadi csaták után otthon már nem engedett a Színészkirály szeszélyeinek. „Átment az Endrődi Sándor utca másik végére, ott lakott mamája. Eltöltött két órát, hazament, és akkor Zoli már térden állva várta.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ruttkai Éva és férje, Gábor Miklós lányukkal, JúliávalGábor Miklós és Vass Éva
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár