7 végzetes pillanat

Római kori törvénytáblát tártak fel a régészek Szőnyben

2015. május 4. 13:25 MTI, Múlt-kor

A római korból származó bronz törvénytáblát tártak fel régészek Szőnyben, az egykori Brigetio polgárváros és katonai tábor területén - hangzott el a M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Római kori törvénytábla

Számadó Emese, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatója elmondta: a mostani felfedezés nem az első hasonló jellegű lelet a környéken, a régészek 1930-ban már rábukkantak egy hasonló törvénytáblára, amelyet a Nagy Konstantinként is ismert I. Constantinus és Licinius császárok közösen adtak ki 311-ben. Brigetio a korban a régió fontos településének számított, hiszen itt állomásozott a Pannonia provincia külső határát, a limest védő négy római légió egyike.

A lelet jelentőségét az adja, hogy a táblán megörökített rendelkezéseket meghozó Philippus Arabs császár (244-249) összesen 80 törvényt adott ki ötéves uralkodása alatt, azonban ezekből - a most megtalált táblával együtt - csupán kettő maradt fent feliratos formában - hangsúlyozta Számadó Emese.

Római kori törvénytábla rekonstrukciója

Ahogyan Számadó Emese által a Múlt-korral megosztott fotókon és a rekonstrukciós ábrán is látható, a töredékes formában, 6 darabban megtalált törvénytábláról láthatóan megpróbálták eltüntetni a császár nevét. Mindez azért történhetett, mert Philippus Arabs elődje, a nagy népszerűségnek örvendő III. Gordianus meggyilkolása árán került a trónra, ezért halála után a római szenátus emlékezetének elátkozásával (damnatio memoriae) sújtotta, vagyis minden lehetséges helyről megpróbálták eltüntetni a császár és családja nevét.

Római kori törvénytábla töredékei

A törvénytábla tartalmát töredékessége miatt csak a korábban megtalált első szőnyi törvénytábla nyelvezetének, stílusának segítségével sikerült kikövetkeztetni. A kutatók szerint a táblán megörökített rendelkezések a katonáknak biztosítottak különféle privilégiumokat és adókedvezményeket - mondta el Számadó Emese.

Római kori törvénytábla töredéke

Római kori törvénytábla töredéke

Római kori törvénytábla töredéke

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!