2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nőnek öltözött rablóktól a kokaindíler anyukáig – rendőrségi fotók a 20. századi Sydneyből

2017. január 17. 14:55

Kokainkereskedő anya-lánya páros és amerikai katonákat kiraboló, nőnek öltözött banditák – csak két jellegzetes kép az 1920-40-es évek sydney-i bűnözőiről készült fotógyűjteményből. Az Új-dél-walesi Törvényszéki Rendőrségi Archívumból előkerült képek között egy Ada McGuinnessről, „Sydney leggonoszabb asszonyáról” készült rendőrségi fotó is megtalálható.

Adát és lányát, Hazel McGuinness-t 1929 júliusában tartóztatták le kokainbirtoklásért, valamint a kábítószer saját otthona teraszáról történő árusításáért. Az anyát, akit egy szemtanú gonosznak nevezett, a rendőrség a belváros egyik legaktívabb kokainkereskedőjeként tartotta számon. Lánya arcán azonban mintha bűntudat tükröződne a róla bundában készített felvételen. A City of Shadows (Árnyak városa) című, nemrég megjelent könyvben a McGuinness-lányról látható kép kapcsán a Sydney Living Museum vendégkurátora, Peter Doyle kifejtette, a rendőrök szerint sohasem volt esélye arra, hogy jó élete legyen, mivel egy drogdíler prostituált anya mellett nőtt fel.

A 18 éves Neville McQuade és a 19 éves Lewis Keith párosát 1942 júniusában női ruhában fotózták le az észak-sydney-i rendőrőrs előtt. A párost azért fogták el, mert „naplopó, rendezetlen” életet éltek, ráadásul amerikai pénz, valamint egy amerikai katonai egyenruha is volt a birtokukban. Ekkoriban gyakori volt a csalók körében, hogy tőrbe csaltak a második világháború alatt Ausztráliában tartózkodó homoszexuális amerikai katonákat, hogy kirabolják őket – mondta el a kurátor. Míg az egyik a katonával volt, a másik kirabolta a szállását.

Érdekesség, hogy a kötetben nem csak hagyományos rendőrségi fotók bukkannak fel, hanem olyan felvételek is láthatók, amelyek a gyanúsított személyiségére is reflektálnak. Az egyik legfigyelemreméltóbb kép a széfek feltörésének mestereként ismert Herbert Ellisről készült. Öltöny, keresztbe font karok, gúnyos mosoly – épp, ahogyan egy bűnözőt elképzelünk a 20. század első feléből. 

A zsebtolvaj, csaló Alfred Ladewig, aki az egész országot bejárta annak érdekében, hogy pénzt szerezzen. Az 1920-as évek elején fogták el. A kép, amelyen – nyilvánvaló utalással – zsebre tett kézzel ül, azelőtt készült, mielőtt átszállították volna Queenslandbe, ahol a bűneit elkövette.

Egy másik fotón De Gracyt és Edward Daltont láthatjuk, amint egymás mellett ülve egyenesen a kamerába néznek. Az 1920-as évek elején elfogott páros bal oldali tagja, De Gracy tapintható ellenségességgel néz a kamerába. A férfi családjából Doyle szerint bűnözők mellett számos jeles személyiség is kikerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ada McGuinnessNeville McQuade és Lewis Keith Herbert EllisHazel McGuinnessAlfred LadewigDe Gracy és Edward DaltonB. Smith, Gertrude Thompson és Vera McDonald 1928-ban Az ópiumdíler William Stanley Moore 1925-benAz 1921-ben rablásért letartóztatott Hampton Hirscham, Cornellius Joseph Keevil, William Thomas O'Brien és James O'Brien

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár